Ongelofelijk maar waar, inderdaad de vrachtwagenchauffeur. Terwijl je denkt ‘die zitten lekker veilig, hoog en droog’. Echter zijn er in de afgelopen 10 jaar (2008 – 2018) in Zweden 84 vrachtwagenchauffeurs om het leven gekomen.

Het gaat hierbij om 70 Zweedse en 14 buitenlandse chauffeurs. De meest voorkomende oorzaken zijn:

Oorzaak# Chauffeurs
Beknelling20
Vallende last tijdens lossen14
Verkeer – b.v. van de weg geraakt13
Verkeer – ongeval met 2 voertuigen10
Verkeer – inrijden op stilstaand voertuig7
Verkeer – door eigen voertuig7
Anders – bosbrand, dood gevonden, mishandeling7
Anders – gevallen4
Anders – oorzaak onbekend2

Waar men in andere beroepsgroepen een daling van incidenten met dodelijke afloop ziet, is dit in de transportbranche niet het geval – er is zelfs een lichte stijging waar te nemen. Vaak zijn er meerdere oorzaken welke leiden tot een dodelijk ongeval, zoals stress, onvoldoende opleiding, versleten banden. (zie ook Ministerie Arbeid & Milieu en deze link)
Bij op zich zelf staande ongevallen zijn vermoeidheid, stress en nachtarbeid de meest voorkomende oorzaken.

Bij het lossen van grote bouwelementen ontbreekt het vaak aan de juiste hulpmiddelen, hoe te lossen en hoe te reageren indien het dreigt verkeerd te gaan.

Maar er is ook nog een andere, zeer belangrijke oorzaak. Je kunt in Zweden namelijk, zonder dat je zelf een vrachtwagen kunt besturen, mensen opleiden tot vrachtwagen chauffeur ….

Of als je een vrachtwagenchauffeur kent die jou de ‘kneepjes van het vak’ wil leren en daarnaast tevens zijn vrachtwagen aan jou uitleent om je praktijkexamen te doen.

Dit is namelijk nog steeds wettelijk toegestaan in Zweden.

Om met de woorden van Tomas Mattsson(link: https://www.arbetarskydd.se/arbetsmiljo/skamligt-laga-utbildningskrav-for-att-kora-lastbil-6924884) van verkeersschool Tibro Trafikskola af te sluiten;

“Zweden is het land binnen de EU met de slechtste vrachtwagenchauffeur opleiding. Zelfs Roemenië en Polen hebben strengere regelgeving dan Zweden “

Vertaald vanuit het Zweeds door Henk Stuiver – MVK


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder
%d bloggers liken dit: