5 dodelijke slachtoffers zijn er te betreuren doordat een liftcabine van Alimak (model ALIMAK SCANDO 650 is al 20 jaar in productie – kan minstens 1.500 kg aan) van ca. 20 meter hoogte naar beneden is gestort. Het dodelijke ongeval gebeurde in Sundbyberg een plaatsje vlak boven Stockholm. De oorzaak is tot noch toe onbekend.

Het ongeval gebeurde afgelopen maandag en dinsdagmorgen werd bekend gemaakt dat alle 5 in de lift aanwezige personen waren omgekomen.

De omgekomen arbeiders waren in dienst van een onderaannemer van de hoofdaannemer, Andersson Company. Volgens Tomas Kullberg, voorzitter van Byggnads Region Stockholm-Gotland, werkten er ongeveer 50 mensen op de bouwplaats. “Het is zeer tragisch dat vijf mensen zijn omgekomen en onze gedachten gaan uit naar hun families,” zegt hij.

Het bedrijf dat de lift heeft geïnstalleerd, zegt dat de lift vorige week is verhoogd en sindsdien normaal functioneerde. “Er zijn inspecteurs die de steigers en liften controleren, welke streng gereguleerd zijn”, zegt de regiomanager van het bedrijf.

Na het ongeluk hebben sommige bouwbedrijven ervoor gekozen om hun liften en procedures te herzien, meldt het Zweedse TV4 Nieuws met verwijzing naar Byggnads, de vertegenwoordiger van de Zweedse bouwbedrijven. Håkan Lind, hoofd communicatie bij Byggnads, vertelt dat ze geen signalen hebben ontvangen over een algemeen verbod op liften in de sector.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Zweedse Onderzoeksraad voor de Veiligheid. (Statens haverikommission)

(informatie vertaald van TV4 en Aftonbladet door Henk Stuiver)


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder