PBM

Hand-arm trillingen ontstaan bij het bedienen van stotend handgereedschap, zoals sloophamers en trilstampers. Ook als ander trillend handgereedschap (bijvoorbeeld boor-, schuur-, slijp- en polijstgereedschap) wordt gebruikt, ontstaan hand-armtrillingen.

Deze trillingen komen binnen via de handen en worden doorgegeven aan polsen, armen en schouders. Naarmate men langduriger en aan meer trillingen worden blootgesteld, neemt de kans op gezondheidsschade toe.

De kans op klachten wordt vergroot door:

– Hoge trillingsniveaus
– Lange werktijden
– Koude en vochtige omgeving
– Lawaai
– Hard moeten knijpen in trillend handgereedschap
– Roken

Blootstelling aan hand-armtrillingen kan leiden tot witte en/of dode vingers en tot gewrichtsklachten in handen en armen. Al deze klachten samen worden het hand-armvibratiesyndroom genoemd. De klachten en symptomen hoeven overigens niet tegelijk voor te komen.

Witte vingers zijn te herkennen aan het aanvalsgewijs wit worden van de vingerkootjes. Door een verminderde bloedtoevoer naar de vingers wordt de huid bleek en gaan de vingers pijn doen.

‘Dode’ vingers beginnen meestal met tintelingen en een ‘doof’ gevoel in de vingers. Dit kan in ernstigere gevallen overgaan in gevoelloosheid en verlies van handvaardigheid. Hierdoor is het moeilijker om gereedschap vast te houden.

Zwaarder slag- en stootgereedschap kan zorgen voor vervroegde slijtage van het pols-, elleboog- en schoudergewricht. Daarnaast zijn er gezondheidsklachten als vermoeidheid, prikkelbaarheid en slaapstoornissen.

Een Canadese firma, BANOM, heeft een mogelijke oplossing. Zij leveren diverse soorten handschoenen welke een deel van de vibratie’s / trillingen ongedaan moeten maken. Ze zijn bedoeld voor de Gas en Olie industrie maar zijn ook te gebruiken voor andere toepassingen.

vibratiehandschoenen banom

Meer weten over trillingen en bijbehorende wetgeving? Ga dan naar de Arbocatalogus Bouwinfra via deze link.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder