Iedereen roept dat het de Risico Inventarisatie en Evaluatie, kortweg de RIE genoemd, wettelijk verplicht is. Maar is dat ook wel zo? En wanneer is deze wettelijk verplicht? Op deze vragen gaan we wat dieper in. Niet teveel, want dan wordt het mogelijk weer onoverzichtelijk en/ of ingewikkeld… Laten we beginnen met:

Is de RIE wettelijk verplicht?
Iedere werkgever is volgens de Nederlandse Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) verplicht om een arbobeleid te voeren dat is gericht op zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden. Deze verplichting is terug te vinden in artikel 5 van de Arbowet waarin een aantal algemene verplichtingen voor het opstellen van de RI&E staan.

Wanneer is een RIE wettelijk verplicht?
De RIE is verplicht voor alle werkgevers vanaf 1 FTE.  En dan maakt het niet uit of je werkt met vaste mensen, tijdelijke krachten, vrijwilligers of stagiaires. De RI&E is verplicht voor iedereen, behalve ZZP’ers. Alleen als de medewerkers samen minder dan 40 uur per week werken, kun je gebruik maken van een gezondheidschecklist als vervanger voor de RI&E. In alle andere gevallen schrijft de Arbowet voor dat je een RI&E moet hebben. Heb je die niet, dan riskeer je een boete van de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Toetsing van een RIE wel of niet verplicht?
Toetsing in alleen verplicht vanaf 25 medewerkers of meer. Deze toetsing dient uitgevoerd te worden door een erkende Arbodienst/ KERNdeskundige. Minder dan 25 medewerkers in dienst? Indien u gebruik maakt van een erkend branche RI&E-instrument zoals opgenomen op rie.nl, dan hoeft u deze niet te laten toetsen.

Addertjes onder het gras?
Eigenlijk wel…. want als men de RIE geheel heeft uitgevoerd/ ingevuld, dient met er een Plan van Aanpak uit te distilleren. Ook wel PVA genoemd. Hierin zijn de openstaande punten opgenomen, wie de eigenaar er van is, en een tijdspad voor wanneer deze openstaande punten zijn uitgevoerd.

Hulp nodig?
Arbostart kan u voor een zeer laag tarief helpen om te voldoen aan de geldende wetgeving. Waarom dit voor een zeer laag tarief kan? Eenvoudig, schrijver dezer is met pensioen, heeft er veel verstand van en heeft nog graag wat te doen… Contact opnemen kan via henk@arbostart.nl

Link naar Nederlandse Arbeidsinspectie met vragen en antwoorden over de verplichte RIE (en PvA)