Maatregelen zijn nodig om langer door te kunnen werken, zoals betere verlichting, minder lawaai, regelmatige werktijden. Dit zijn een paar voorbeelden welke bijdragen om mensen in staat te stellen om langer door te werken volgens een wetenschappelijk onderzoek van Arbetsmiljöverket. (de Zweedse tegenhanger van Inspectie SZW)
– We moeten rekening houden met zowel degenen die voortijdig lichamelijk op zijn, als degenen die de energie nog wel hebben en kunnen, maar niet in staat of bereid zijn om langer door te werken, zegt Mikael Sjöberg, directeur-generaal bij het Zweedse Arbetsmiljöverket.
Er zullen veranderingen in de omgang met werk plaats moeten vinden om mensen in staat in staat te stellen om langer door te kunnen werken. Dit op grond van de komende demografische situatie, constateerde Mikael Sjöberg tijdens een presentatie van Arbetsmiljöverkets nieuwste kennisoverzicht “Langer doorwerken – Wat weten we over het beroepsleven van oudere werknemers?”
Een van de maatregelen welke in het overzicht in opgenomen, is verbeterde verlichting en aanpassing van mobiele beeldschermen. Britt Östlund, docent aan de Universiteit te Lund en verantwoordelijk voor het kennisoverzicht zegt bijvoorbeeld;
– Normale leeftijd-gerelateerde veranderingen zijn van invloed op de mechanismen en werking van het oog. Het kan bijzonder belastend zijn voor sommige beroepen. Stel je een buschauffeur voor om tickets in een mobiele telefoon, of het gestempelde kaartje te bekijken en dan weer je ogen op de weg. Dit in fel daglicht of in het donker.
Andere maatregelen welke zij aangaf om de werkomgeving van de ouderen aan te passen zijn het verminderen van geluidsoverlast en een aangenamere omgevingstemperatuur.
– De tolerantie van warmte en koude neemt af met het ouder worden. Zelfs het zweten, afkoeling door verdamping, werkt slechter naarmate we ouder worden, wat echter wel weer belangrijk is om rekening mee te houden.
Britt Östlund keek in het onderzoek ook naar hoe ploegendienst invloed heeft op de slaap – en dat men met een toenemende leeftijd steeds gevoeliger en kwetsbaarder wordt voor onregelmatige werktijden en stress.
Volgens Mikael Sjöberg zullen er geen specifieke richtlijnen van Arbetsmiljöverket worden uitgevaardigd voor oudere werknemers.
– Ik denk dat men verder komt met het systematische (her) inrichten van de werkomstandigheden. Aangezien er altijd gevallen zijn waarin je het werk aan moet passen en daarbij tevens te maken hebt met individuele invloeden. Maar als je het vanaf het begin op de juiste manier doet, zullen dit uitzonderingen zijn.
In aanvulling op de reguliere werkzaamheden zal Arbetsmiljöverket zich meer toespitsen op het verspreiden van informatie over het verbeteren van de werkomgeving zodat dit er toe zal leiden dat mensen langer doorwerken en het beter vol kunnen houden.
Vertaald uit het Zweeds door Henk Stuiver
0 reacties