Wat kost het en wat levert het op? Bedrijfsmatig gezien een steeds terugkerende vraag welke (bijna dagelijks) weer om aandacht vraagt. En helemaal wanneer het investeringen betreft in veiliger en gezonder werken, rekening houdend met welzijn van uw medewerkers en het milieu.
Daar zijn boeken vol over geschreven, en door de EU is er over een periode van meerdere jaren onderzoek naar gedaan.
Het onderstaande Amerikaans artikel, deels vertaald naar het Nederlands komt in feite uit op dezelfde conclusies als het EU onderzoek, namelijk dat iedere geïnvesteerde Euro of Dollar tussen de factor 2 en 6 oplevert….
————————
Het gaat om uw personeel versus bedrijfsresultaat: Wat beschermt uw bedrijf het beste om een lange levensduur en financieel succes te garanderen?
Een strikvraag.
Hoewel veel beleidsmakers milieu, gezondheid en veiligheid beschouwen als een verborgen kostenpost, is het eigenlijk een investering – en een slimme ook. Onderzoek na onderzoek bevestigt dat organisaties die in veiligheid investeren geld besparen, de productiviteit verhogen en op lange termijn beter presteren. Waarom? Omdat een veiligere werkplek leidt tot…
Minder incidenten: elk incident aanzienlijke kosten met zich mee. Bijvoorbeeld werknemerscompensatie, duurdere verzekering, juridische kosten en (tijdelijke) vervanging van werknemers.
Hogere productiviteit en efficiëntie: minder letsel betekent minder onderbrekingen, minder verloren uren en minder dagen afwezigheid van het werk.
Hoger personeelsmoreel: hoe veiliger mensen zich voelen, hoe beter ze hun werk doen.
Een betere reputatie: bedrijven die veiligheidsincidenten voorkomen, vermijden negatieve publiciteit en negatieve merkassociaties bij klanten, potentiële werknemers en aandeelhouders.
Gemakkelijkere personeelswerving: als ze de keuze hebben, werken mensen liever voor een bedrijf dat het welzijn van de werknemers vooropstelt.
De meeste leidinggevenden weten dit alles op rationeel niveau, maar zonder concrete cijfers kan het moeilijk zijn om de financiële impact van een veiligheidscultuur in te schatten. Gelukkig heeft de National Safety Council een berekening gemaakt die zo eenvoudig en elementair is, dat elke besluitvormer deze kan gebruiken om de ROI op veiligheid van zijn organisatie in enkele seconden te schatten.
Hier volgt de strikvraag. Hoe berekent u de ROI van uw veiligheid? Klaar? Pak pen en papier, of niet – je hebt ze waarschijnlijk niet nodig. Hier volgt een berekening op basis van het model van de NSC:
uw veiligheidsinvestering × 2 = uw ROI
Zo eenvoudig is het. Verdubbel uw veiligheidsinvestering en betaal deze terug aan uw organisatie. Voor elke euro / dollar die vandaag aan veiligheid wordt besteed, bespaart u 2,00 in de toekomst.
Dit is overigens een voorzichtige schatting. Het tijdschrift Safety+Health meldt dat “diverse studies hebben aangetoond dat 1 dollar geïnvesteerd in letselpreventie tussen de 2 en 6 dollar oplevert”. Een nauwkeurigere berekening van de ROI is wellicht een verdrie- of zelfs verviervoudiging van die initiële investering.
De kosten van preventie in perspectief plaatsen
Hoe vanzelfsprekend deze resultaten ook lijken, sommige besluitvormers zijn misschien niet overtuigd van de waarde van een veiligheidscultuur. Misschien hebben ze nog nooit te maken gehad met een groot ongeval en denken ze dat het risico zo klein is dat het in wezen niet bestaat.
Laten we de zaken eens in perspectief plaatsen: één enkel arbeidsongeval kan een bedrijf tot zinken brengen.
De Centers for Disease Control and Prevention schatten dat een dodelijk letsel bijna 1 miljoen dollar kan kosten, terwijl de National Safety Council uitgaat van ongeveer 1,4 miljoen dollar. En als je de indirecte kosten van productiviteitsverlies, vervanging van werknemers, verzekeringen, advocaten enzovoort meerekent, lopen de kosten op tot gemiddeld 3 miljoen dollar.
In termen van leiderschap, financiële strategie en fiduciaire plicht is er geen reden om veiligheid op de werkplek te negeren. Bekijk het zo: u kunt de investering van uw bedrijf verdubbelen of miljoenen dollars op het spel zetten. Welke keuze zal uw organisatie maken?
Vertaald door Henk Stuiver.
0 reacties