Wat is een root cause analyse?

(met uitleg en links naar gratis handleiding en software tools.)

Een root cause analyse, ook bekend als RCA, is een probleemoplossingsmethode gericht op het identificeren van de oorzaken van problemen of gebeurtenissen. De praktijk van een root cause analyse is gebaseerd op de overtuiging dat de problemen het beste kunnen worden opgelost door correctie of door de oorzaken weg te nemen, in tegenstelling tot andere aanpakken die zich richten op het aanpakken van de symptomen.

Door middel van corrigerende maatregelen worden de onderliggende oorzaken aangepakt met de insteek dat de kans op herhaling van het probleem wordt geminimaliseerd. Het is een utopie om te denken dat volledige voorkoming van herhaling door een enkele interventie mogelijk is. Om die reden wordt een root cause analyse vaak beschouwd als een iteratief proces. Men gebruikt deze analyse als een instrument voor continue verbetering.

Als men een root cause analyse voor het eerst inzet is het een reactieve manier om problemen op te sporen en op te lossen. Dit betekent dat er een analyse wordt gedaan nadat een probleem of gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Door ervaring met root cause analyse op te doen transformeert dit van reactief naar proactief. Concreet betekent dat men aan de hand van deze probleem analyse in staat zou zijn om bepaalde gebeurtenissen of te verwachte problemen te kunnen voorspellen zodat men voortijdig kan anticiperen. Een root cause analyse is geen scherp omschreven methodologie. Er zijn veel verschillende tools, processen en filosofieën die op basis van root cause analyse zijn ontwikkeld.

Toch zijn er vijf probleem analyse benaderingen te definiëren die herkenbaar zijn in de praktijk:

1. Root cause analyse, gebaseerd op veiligheid (Safety) – De herkomst ligt voornamelijk in ongevallenanalyses, veiligheid en de gezondheidszorg.
2. Root cause analyse, gebaseerd op productie (Production) – De herkomst ligt voornamelijk in het gebied van kwaliteitscontroles en industriële vervaardiging.
3. Root cause analyse, gebaseerd op processen (Process) – Dit is het verlengde gedeelte vanuit productie en business processen.
4. Root cause analyse, gebaseerd op defecten (Failures) – De herkomst hiervan is te vinden Engineering en onderhoud.
5. Root cause analyse, gebaseerd op systemen (Systems) – De herkomst hiervan is ontstaan van een samensmelting van de vorige benaderingen, gecombineerd met ideeën vanuit het verandermanagement, risicobeheer en systeemanalyses.

Meer lezen? Ga dan naar de website van toolshero.nl (link: https://www.toolshero.nl/probleem-oplossen/root-cause-analyse/)

Hieronder enkele links naar gratis – of iets minder gratis RCA – Tools. Zeer de moeite waard om te bekijken en eventueel te testen.

XMind
Professionele & gratis software van SourceForge.com. XMind is o.a. in te zetten voor RCA Fishbone structuren. Ga hier naar de downloadpagina van XMind.(link: https://sourceforge.net/projects/xmind3/)

SCRAM
Professionele & gratis software van SourceForge.com. SCRAM is o.a. in te zetten voor RCA Event Tree Analyses. Ga hier naar de downloadpagina van SCRAM (link: https://sourceforge.net/projects/iscram/)

Decision Tree Expert
Simpel & gratis software van SourceForge.com. DTE is in te zetten voor het maken van een beslisboom. Ga hier naar de downloadpagina van Decision Tree Expert (link: https://sourceforge.net/projects/decisiontreeexp/)

Handleiding Root Cause Analyse
Een goede, beknopte handleiding is gratis op te vragen op Hadrion.nl. Zeer de moeite waard om aan te vragen en door te nemen! Ga hier naar de downloadpagina van Hadrion (link: https://www.hadrion.nl/rca/)

Ishikawa – visgraat / fishbone diagram
Een template van Ishikawa (visgraat of fishbone diagram) is op Toolshero gratis te downloaden. Ga naar: Toolshero. (link: https://www.toolshero.nl/probleem-oplossen/root-cause-analyse/)


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder