stofvorming

Stofvorming tijdens bouwwerkzaamheden

Fijnstof : er wordt nog steeds veel te gemakkelijk over gedacht en mee omgegaan.

Wie denkt dat stofvrij werken nog steeds vrijblijvend is, loopt het risico door de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) stevig op de vingers te worden getikt. In het traject van handhaving door de Inspectie SZW wordt namelijk gecontroleerd op ‘zichtbaar stof’ dat vrijkomt naar de ademzone van de werknemer bij de verschillende bewerkingen (zoals boren, hakken, slopen, slijpen en zagen).

Komt er stof vrij naar de ademzone van de werknemer, dan wijst dit op het niet gebruiken van de juiste beheersmaatregelen of op het niet goed functioneren van deze beheersmaatregelen. In beide situaties is actie geboden. Eventueel worden boetes en/of stillegging van werkzaamheden opgelegd.

Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid en dan vooral kankerverwekkende stoffen zoals respirabel kwarts, hardhout, chroom en nikkel. Werknemers die hiermee in aanraking komen, moeten voorzichtig zijn en op een verantwoorde, veilige en vooral gezonde manier werken. Daarom is het volgens TNO noodzakelijk dat werknemers zich minder blootstellen aan fijnstof ofwel ‘stofvrij’ werken en dat er meer systemen ontwikkeld worden die zorgen voor minder fijnstof op de werkvloer.

Op de bijgaande foto zijn sloopwerkzaamheden te zien midden in een winkelcentrum met winkelend publiek. De werknemer staat in de ademzone van ‘zichtbaar stof’ en staat zodoende in de gevarenzone, en dit zonder adembescherming.

Wat niet zichtbaar is op de foto is dat grote stofwolken richting de overige winkels ‘rollen’ en dat het winkelend publiek er last van heeft.

Oplossing : heel simpel – gewoon veel water sproeien, zoveel als mogelijk alles nathouden, dit voorkomt namelijk grotendeels stofvorming. En uiteraard de werknemers verplichten tot het dragen van de juiste PBM.

Met andere woorden: de betreffende aannemer is niet goed bezig!

Nog meer info?

Neem een kijkje op Wikipedia – https://nl.wikipedia.org/wiki/Fijnstof

of download een leidraad van de gezamenlijke Europese inspecties SZW (op dit moment nog Engelstalig) hoe te handelen aangaande werken in een stoffige omgeving.

Gratis Downloadlink ( alleen voor leden van deze site, registreer je gratis)

Guidance for NLI – RCS (UK)


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder