antartica

Bij onderstaande weersomstandigheden heb je recht op vorstverlet:

– Bij een gevoelstemperatuur van -6 graden Celsius of lager (het hoeft dus niet per se te vriezen).
– Als het vriest en rijwegen of looppaden zijn niet begaanbaar.
– Als het vriest en er ligt een sneeuwdek op het werkobject of de werkplek, dat niet eenvoudig te verwijderen is.
– Als het vriest en er is geen winter- of doorwerkkleding beschikbaar.

De temperatuur wordt (op de bouw) ’s morgens om 7.00 en om 10.00 uur gemeten, als blijkt dat om 10.00 uur de gevoelstemperatuur boven de min 6° ligt, dan moet de bouwvakker alsnog aan de slag, zo niet dan dan mag de werknemer naar huis.

of:

De eerste temperatuurmeting van het KNMI is rond 7:30 uur beschikbaar. Is er sprake van bovenstaande omstandigheden? Dan is er overleg nodig met je uitvoerder of werkgever. Doet zich om 10:30 uur nog steeds één van bovenstaande situaties voor? Dan mag je in overleg met je werkgever je werk verlaten en naar huis gaan.

Biedt de werkgever ander passend werk aan, dan is de werknemer verplicht dat te accepteren. Als de werkgever maatregelen treft op de bouwplaats om de gevoelstemperatuur van de bouwvakker boven de min 6° te brengen, dan is er geen vorstverlet.

Doorbetaling loon

Als je door winterse omstandigheden niet kan werken, moet je werkgever jouw salaris (loon en eventuele prestatietoeslag) gewoon doorbetalen. Ook als er sprake is van een meningsverschil over het stoppen met werken.

Duurt de periode dat je niet kan werken langer dan 15 dagen, dan kan jouw werkgever een tijdelijke WW-uitkering voor je aanvragen. Dit gaat niet ten koste van jouw salaris of andere voorwaarden.

Zie ook Wikipedia
Zie ook CNV Bouw

vorstverlet foto's


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder