Bouwplaats & Veiligheid: Vrôgger was alles beter?

Het blijft vaak zo als het was… Vrôgger was alles beter wordt er (ook in Noord Nederland) vaak gezegd. Zelf bezig ik deze uitspraak zelden, maar als ervaringsdeskundige in de bouw- en installatie-branche in de jaren 70 en 80 moet ik dit echter, terecht, toegeven.

Waarom? In die jaren had je op een beetje bouw oppermannen en bouwopruimers. Deze mannen zorgden er, onder supervisie van een voorman, uitvoerder en/of opzichter, voor dat de bouw er netjes bij lag. En dat niet alleen voor het oog van de buurt, de bazen en de opdrachtgevers, maar ook uit het oogpunt van veiligheid.

Dit principe is de laatste 20 jaar steeds meer losgelaten. Dit mede veroorzaakt door de hoge werkdruk: want het moet steeds goedkoper, het liefst met zo weinig als mogelijk eigen mensen. En het moet ook nog eens op tijd opgeleverd worden.

werken op hoogte

– ontbrekende steigerdelen, o.a. schopplanken –

Hierdoor worden veel externe mensen voor een zo laag als mogelijk salaris ingehuurd, met alle bijkomstigheden van dien: ongeïnteresseerd, onvoldoende kennis & ervaring, geen of onvoldoende veiligheidsbewustzijn, et cetera.

Vaak zie je dan ook dat ‘er een mannetje’ wordt ingehuurd en deze met een dag of 2 al weer is vervangen door een ander, hopelijk meer competent.

Vandaag nam ik een kijkje bij een redelijk grote bouwplaats en daar werd (helaas) het beeld weer eens bevestigd:

good housekeeping

– het ontbreken op het hekwerk van de verplichte PBM
– werknemers welke wel en welke geen PBM dragen / gebruiken
– bouwplaats niet opgeruimd
– ontbrekende steigerdelen, o.a. schopplanken
– rommel op de steiger

Veiligheid in de bouw: Het wordt meer met de mond besproken dan dat het actief wordt uitgevoerd. Meer weten of wilt u actieve ondersteuning, neem dan contact op!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder