pbm verplichten

Forse stijgingen ziektekosten zijn in te dammen door meer toezicht op het gebruik van de juiste PBM.

Waar je ook rondkijkt tijdens werkzaamheden in de openbare ruimte, maar ook op bouwplaatsen, in werkplaatsen en industrie, bijna overal daar waar weinig, laks, onvoldoende of geen toezicht is, is duidelijk waarneembaar dat het gebruik van de juiste PBM niet of nauwelijks worden toegepast.

Op bijgaande foto zijn meerdere werkzaamheden waarbij PBM verplicht zijn, in de hoogwerker onder de fietsbrug wordt geen valbeveiliging gebruikt, ook heeft de persoon geen gehoorbescherming en oogbescherming. De persoon onder het bakje, de begeleider, draagt geen veiligheidshelm, noch gehoor- of oogbescherming. Verder zien we op het fietspad iemand aan het werk met een verlengde (motor) kettingzaag, er wordt geen gehoor- of goede oogbescherming gebruikt, en een collega staat (net buiten beeld) binnen het bereik van de verlengde (motor) kettingzaag. Ook deze collega gebruikt geen gehoor- of oogbescherming.

Het waarom niet gebruiken is vaak een raadsel, als je navraag doet worden de schouders opgehaald met de mededeling ‘moet dat dan?’, ‘dat wist ik niet’, ‘waar bemoei jij je mee’, ‘ik gebruik het straks wel’ et cetera. Vaak krijg je ontwijkende antwoorden en in de meeste gevallen de schuld bij een ander leggen, want daar zijn we met z’n allen goed in.

Vaak is het echter desinteresse of, mij overkomt niets, ik ben onkwetsbaar, is mij te veel werk, moet ik daar ook nog aan denken, flauwekul, ja maar…, en zo zijn er nog wel een heel rijtje tegenwerpingen welke kant noch wal raken.

Wat dit allemaal te maken heeft met stijgende ziektekosten? Simpel, door het niet gebruiken van de juiste gehoorbescherming zullen er op termijn allerlei extra kosten uit voortkomen:

– door verslechterd gehoor, minder goed verstaan wat een ander zegt of roept tijdens werkzaamheden en hierdoor (bijna) incidenten met de nodige medische gevolgen
– door medisch onderzoek, in hoeverre de persoon slechter hoort
– door aanschaf van gehoortoestel(len), 75% hiervan wordt vergoed door verzekeraar
– Door het niet gebruiken van de juiste oogbescherming:

iemand krijgt iets in zijn oog terwijl deze bezig is met een kettingzaag, hierdoor onverwachte beweging richting een collega welke naast hem werkzaam is..

– door oogschade naar huisarts of opname of behandeling in ziekenhuis door 1 of meerdere specialisten
– brildragend of nooit meer goed kunnen zien, hierdoor niet meer in staat om oude werkzaamheden uit te voeren

Door het niet gebruiken van de juiste valbescherming:

– de persoon in kwestie valt, hierdoor behandeling huisarts of behandeling in ziekenhuis door 1 of meerdere specialisten
– door rug- arm- been- nek of hersenletsel langdurige revalidatie noodzakelijk
– niet meer in staat om oude werkzaamheden uit te voeren

Uiteindelijk draait de maatschappij (dus wij allen) op voor deze extra kosten, welke betrekkelijk eenvoudig kunnen worden ingedamd door het aanstellen van meer toezichthouders op het gebruik van de juiste PBM – want vertrouwen in het goede van de mens is goed, maar controle is beter!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder