Veiligheidsrondje nr 27 : Renovatie brug, wel of geen Chroom-6 of loodhoudende verf?

Fietsend langs het Oranjekanaal richting het industrieterrein van Emmen, blijkt de brug in Zuidbarge te zijn afgesloten in verband met een renovatie.

Alles is netjes afgezet en een schilder is, in korte broek & T-shirt want het is prachtig weer, de stalen relingen aan het schuren. Hij doet dit met een schuurmachine met afzuiging. So far so good zou je zeggen…

De beste man heeft werkhandschoenen aan, draagt ook veiligheidsschoenen, echter geen adem- en oogbescherming. Heel veel schuurwerk heeft de schilder al gedaan, en je ziet dat er hier en daar tot wel 5 of 6 lagen zijn weg geschuurd.

Aangezien er voor dergelijke kunstwerken in het verleden met grote regelmaat lood- en Chroom-6 houdende verf is gebruikt, besluit ik alsnog de schilder te vragen of hierop getest is.

Ik stel mij netjes voor en vertel hem over mijn zorgen, ook dat hij geen mondkapje (P3) gebruikt. De veiligheidsbril laat ik in deze keer buiten beschouwing omdat ik hiervan het nut i.v.m. de schuurmachine niet inzie. (het betreft een niet roterende machine)

De schilder is bekend met Chroom-6 en loodhoudende verf. Hij heeft hier echter verder niet bij stil gestaan. Wel heeft hem dit aan het denken gezet, met name toen ik hem had uitgelegd dat er vrij simpele testsetjes te koop zijn om er achter te komen wat voor verf er op een constructie is aangebracht.

De schilder is er niet gerust op en gaat de vraag neerleggen bij zijn werkgever….

Voor meer info over Chroom-6 ga naar: https://www.inspectieszw.nl/onderwerpen/chroom-6


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder