“Bruin beschermt of is goed voor de huid” wordt er wel eens gezegd. Maar veronderstellingen als deze zijn vaak verkeerd. Vijf veel voorkomende misvattingen over zonnestraling en bescherming op een rijtje.

Zelfs in het voorjaar kan de UV-straling sterk genoeg zijn om zonnebescherming te vereisen – vooral wanneer u buiten werkt. Om ervoor te zorgen dat de gevaren van UV-straling niet worden onderschat, hierna enkele misvattingen:

1. misvatting: voorbruinen beschermt de huid
Hoewel zonnebrand minder snel optreedt bij een voorgebruinde huid, wordt de huid nog steeds aangetast door UV-stralen. Dit leidt onder meer tot vroegtijdige veroudering van de huid, wat zich uit in rimpels of vlekken.

2. misvatting: het lichaam heeft de zon nodig
De verklaring op zich is juist, maar het lichaam heeft zon slechts met mate nodig. UV-straling is een probleem voor het genetisch materiaal van huidcellen. Als cellen UV-schade niet meer zelf kunnen herstellen, kan huidkanker het gevolg zijn.

3. misvatting: kleding beschermt tegen zonnestraling
Dit is slechts gedeeltelijk waar. Normale kleding laat UV-stralen door. Donkere overhemden met lange mouwen of speciale UV-kleding worden daarom aanbevolen.

4. misvatting: veelvuldig gebruik van zonnebrandcrème verlengt de blootstelling aan de zon
Het gebruik van zonnecrèmes verlengt de eigen bescherming van de huid. Dit is de tijd tot zonnebrand optreedt. Het opnieuw aanbrengen van zonnebrandcrème verlengt de bescherming echter niet. Het is alleen belangrijk om de bescherming te behouden – bijvoorbeeld na contact met water.

5. misvatting: geen zonnebrand in de schaduw
Helaas is deze bewering niet juist. Bomen, wolken of zonneschermen filteren slechts een deel van de schadelijke UV-stralen.

Bron/tekst: BG ETEM / Redaktion arbeitssicherheit.de (SL).

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder