mortelschroefpalen machine

Tijdens mijn, bijna dagelijkse, uitstapje naar het winkelcentrum ben ik heel af en toe onder de indruk van hulpmiddelen welke tegenwoordig worden ingezet in de bouw.

Neem nu bijvoorbeeld de mortelschroefpalen machine. Heel indrukwekkend, en ook gauw een metertje of 15 hoog. Niks geen ‘woejs kledeng’ lawaai meer zoals van een heimachine. De mortelschroefpalen machine maakt namelijk niet meer lawaai dan een dieselheftruck.

Wat wel opvalt is dat het winkelende publiek de installatie tot op enkele meters kan benaderen en dat er verder nergens extra is afgezet om mensen of verkeer uit de buurt te houden ingeval van een calamiteit.

In gedachten maak ik een TRA en kom voor mijzelf tot de conclusie dat er onvoldoende afzettingen zijn. Dit begint al bij de aanvoer van materialen, een deel van de parkeerplaats is namelijk niet afgezet zodat auto’s van het winkelende publiek door de her en der verspreide vrachtwagens, shovels, graafmachines en rijdende betonmolens, laveren.

Verder zou ik ook adviseren om, tijdens de werkzaamheden met de mortelschroefpalen machine in de nabijheid van, een deel van het voetgangersgebied af te zetten, alleen al omdat de slang voor de morteltoevoer van grote hoogte los zou kunnen raken, of stuk getrokken wordt door de grote schroef. (door goed opletten van de machinist werd dit tijdens mijn observatie net op tijd voorkomen….)

Constateringen:

– 6 werknemers aan het werk
– 3 binnen de afzetting, 1 machinist mortelschroefpalen machine, 2 handlangers, team 1
– 2 net buiten de afzetting, binnen bereik van de mortelschroefmachine, grondwerkers, team 2
– 1 binnen afzetting, machinist mini-graafmachine, team 3
– ontbreken van bord verplichte PBM
– ontbreken voldoende afzetting werkgebied voor winkelend publiek

Het 1e team, 1 handlanger geen veiligheidshelm

Het 2e team, 2 grondwerkers geen veiligheidshelm

Het 3e team, machinist mini-graafmachine, deur open, geen veiligheidsgordel

Totaal aantal (mogelijke) aanzeggingen – boetes: 1 + 2 + 1 = 4


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder