bewegende steiger bouwvakkers

Hier vind je een prachtig inkijkje op een bouwplaats in de binnenstad van Emmen. Er werken op een drietal bouwlagen een 4-tal ‘bouwvakkers’ op de steiger. Op de 1e etage staat doodleuk (onderste pijl) een cirkelzaag, waar uiteraard ook mee gewerkt wordt, op de verdieping erboven staat een A-trap (bovenste pijl – goed kijken) met de ene helft op de steiger en met de andere helft op een balk van het in aanbouw zijnde pand en waar iemand er doodleuk op staat te werken, en op de 3e is iemand bezig met (hand) zaagwerk en ander gereedschap.

Het meest griezelige is echter dat de hele steiger heen – en – weer beweegt, met andere woorden deze is niet verankerd aan het bouwwerk.

De iSZW heeft in haar rapport van juni 2017 ‘ Weer Veilig Thuis vanuit je Werk’ helemaal gelijk. 38% van de ernstige en dodelijke ongevallen worden veroorzaakt door gebrek aan motivatie, alertheid van medewerkers en onvoldoende veiligheidsbewustzijn in de organisatie.

De foto hier boven spreekt boekdelen, de ‘bouwvakkers’ droegen geen van allen een veiligheidshelm. De bediener van de cirkelzaag tevens geen gehoorbescherming en veiligheidsbril, maar … echter wel werkhandschoenen … wat je nou juist weer niet aan moet hebben bij draaiende machines.

Totaal aantal (mogelijke) aanzeggingen / boetes bij dit veiligheidsrondje zijn:

– 3 x niet gebruiken juiste pbm:
– helm
– veiligheidsbril

– 1 x niet gebruiken juiste pbm:
– gehoorbescherming

– ondeugdelijk geplaatste steiger
– nader onderzoek of het is toegestaan om complete circelzaagmachines op een steiger te gebruiken
– nader onderzoek juiste verankering steiger

Voor meer info over het rapport iSZW – “Staat van Ernstige arbeidsongevallen Weer Veilig Thuis Vanuit Je Werk” – is te vinden via deze link.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder