steiger

In de Bouw : Valgevaar – In 40 jaar bijna niets veranderd

Soms is het net of het zo moet zijn. Dit is deel 13 veiligheidsrondje bouw en tijdens het kijken naar bijgaande werkzaamheden kukelt de man door een misstap bijna van de steiger. Hij kan zich nog net vastpakken aan het houtwerk bij zijn rechterhand, vloekt eens wat en gaat gewoon door met zijn werkzaamheden. Het regent en er wordt ook nog eens niet veilig gewerkt met de elektrische gereedschappen.

Als ik bovenstaande plaatje zo terug kijk dan zie ik mijzelf ergens in de jaren ’70 en de eerste helft van de jaren ’80 ook op dergelijke steigers staan. Eigenlijk op precies dezelfde wijze als de man op de foto, in de regen, geen helm, geen 42volt, kreeg regelmatig stroomstoot van een doorslaande boormachine, glibberige werkvloer, et cetera

Wat ik hiermee zeggen wil is eigenlijk het volgende: we zijn nu aanbeland zo rond 2020, dus 30 tot 40 jaar later. En eigenlijk is er wat veilig werken betreft, afgaande op bovenstaande foto, niets noemenswaardig veranderd.

Wat zou hiervan de oorzaak kunnen zijn? Dat het toezicht en de ‘pakkans’ voor werkgevers en werknemers in de bouw (maar ook industrie) erg klein zijn? Of spelen er ook nog andere factoren een rol?

Totaal aantal (mogelijke) aanzeggingen – boetes bij dit veiligheidsrondje zijn:

1 x niet gebruiken juiste pbm:
– helm
– adembescherming
– veiligheidsbril
1 x onjuist gebruik (rol) steiger
1 x onveilig werken met elektrische arbeidsmiddelen (in regen)

Gratis download: Werk Instructie Kaart (Rol) steigers

Gratis Downloadlink ( alleen voor leden van deze site, registreer je gratis)

Wika Rolsteiger bouwen


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder