verreiker

Ben je wel eens werkzaam geweest als constructiebankwerker – monteur in de bouw? In de lente, zomer en herfst prima om te doen. In de winter is het een stuk minder, zeker als er ijsafzetting is, er sneeuw ligt en de plassen bevroren zijn.

In het verleden, tot 10 – 15 jaar geleden, werden staalconstructies zoals boven afgebeeld nog met (mobiele) hijskraan en een paar mannen op ladders, in elkaar gezet.

Dat ging nogal eens mis, ladder niet goed geplaatst, misstap of misgreep en je kieperde zo meerdere meters, en meestal, op een betonnen vloer, met alle gevolgen van dien.

Nu ‘lijkt’ het allemaal een stuk veiliger werken met de verreiker-hoogwerker. MAAR SCHIJN bedriegt.. de mannen in de bakjes zijn niet aangelijnd.

Aangezien de verreiker-hoogwerker ook wel eens wil gaan ‘bokken’ bij het verplaatsen, bestaat de mogelijkheid dat je als een raket uit het bakje wordt gelanceerd, zoek de filmpjes hierover maar eens op via YouTube.

Uiteraard is de reling van het bakje ook niet bedoeld als zijnde opstapje of extra trapje als je er even moeilijk bij kunt of te beroerd bent om de verreiker-hoogwerker te verplaatsen…

Totaal aantal (mogelijke) aanzeggingen – boetes bij dit veiligheidsrondje zijn:

2 x niet gebruik maken van valbeveiliging
1 x gebruik maken reling als opstap – trap
1 x niet dragen veiligheidshelm

Advies: Gebruik: de Werk Instructie Kaart (WIKA) “Werken met een Hoogwerker”

Gratis Downloadlink WIKA( alleen voor leden van deze site, registreer je gratis)

WIKA : Werken met een hoogwerker (docx)


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder