Onvoldoende, teveel of flikkerende verlichting op de werkplek is funest voor het welbevinden van diegenen welke er hun werkzaamheden moeten verrichten. Daarom hierbij een paar eenvoudige testen en apps om de kwaliteit van de verlichting te beoordelen en te meten.

Pet/Caps test:
Het meest voorkomende probleem met verlichting is verblinding. Als u thuis in de keuken werkt, is het vaak het keukenlicht dat schittering veroorzaakt. Bij de pet/ capstest houdt u uw handen boven uw ogen als de punt van een pet. Als het goed voelt om je handen omhoog te houden, is dat een teken dat het licht te fel is. Denk na over welke lamp(en) het probleem veroorzaakt en of u het kunt verhelpen door de lamp(en) te verplaatsen, af te schermen of uw werkplek te verplaatsen.

Pen/ potlood test:
Om verblinding te voorkomen, is ook de richting van het licht een belangrijk onderdeel. Om te testen hoe het licht valt, kunt u een gewone pen/ potlood gebruiken. Neem de pen/ potlood en houd hem verticaal met de punt op uw bureau. Als de schaduw als een halve cirkel 180 graden van je weg valt, is het correct.

Als de schaduw naar u toe valt, is dat verkeerd en een teken dat het licht van voren komt. Er is een risico van verblinding en reflecties. Iedereen die wel eens heeft geprobeerd een glanzende tijdschrift te lezen als het licht uit de verkeerde richting komt, weet dat je je met het tijdschrift moet omdraaien om iets te kunnen zien.

Flikkering test:
Flikkerende verlichting maken ons moe en kunnen hoofdpijn veroorzaken. Een eenvoudige manier om erachter te komen of een lamp flikkert, is de camera van uw mobiele telefoon erop te richten. Als er lijnen zijdelings over het mobiele scherm lopen, flikkert het licht.

Meet het licht met een app:
De Zweedse Arbeidsinspectie heeft een app voor iPhone genaamd Ljus. Hiermee kunt u zowel de helderheid als de flikkering meten. Bij normaal kantoorwerk moet er ten minste 500 lux op de werkoppervlakken zijn en 300 lux in de algemene verlichting.

Voor tekenwerk en andere werkzaamheden die een hoge gezichtsscherpte vereisen, moet de verlichting 1500 lux op de werkoppervlakken en 500 lux in de algemene verlichting bedragen.

Uiteraard zijn er ook Android apps om de lichtsterkte te meten. Neem eens een kijkje op de Google Play pagina.

Met dank aan Hillevi Hemphälä. Teknologie doktor i synergonomi, universitetslektor, Lunds Tekniska Högskola

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder