INFECTIEVERSPREIDING verminderen door ruim voldoende luchtstroom/ ventilatie, afstand houden en goede reinigingsroutines. Het kan het risico op infectie door lucht in onze werkplekken verminderen. Het maakt uit of je vijf minuten of drie uur samen met meerdere personen een ruimte deelt.

Velen hebben banen die fysieke aanwezigheid vereisen tijdens de pandemie en nu eisen steeds meer werkgevers dat hun werknemers aanwezig zijn. Dus hoe worden we beïnvloed door lucht te delen met collega’s, klanten, studenten en patiënten? En wat kan en moet de werkgever doen om een (covid19) besmetting te stoppen?

Op dit moment wordt het covid-19-virus niet gedefinieerd als in de lucht aanwezig, maar het is aangetoond dat het langere afstanden kan afleggen dan gebruikelijk is voor druppelinfectie, zegt Ewa Krynicka Storskog, werkzaam bij de Swedish Work Environment Authority.

Er zijn voorbeelden uit Zweden, zoals een feest waar 70 van de 100 besmet raakten en waarvan niet wordt aangenomen dat iedereen direct contact heeft gehad met de besmette personen. En bij laboratoriumtests werkt het virus zeker drie uur in de lucht.

Krijg hulp van experts

Het infectierisico moet worden meegenomen in de risicobeoordeling en maatregelen in de werkomgeving. Ewa Krynicka Storskog benadrukt de verantwoordelijkheid van de werkgever om er voor te zorgen dat werknemers niet ziek worden.

  • De werkgever die zelf niet over de kennis beschikt, moet de hulp inroepen van expertise die kan zorgen voor een adequate en goede ventilatie.

Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om ervoor te zorgen dat afstand kan worden gehouden, en dan niet alleen precies waar je werkt.

  • De werkgever moet nadenken over het geheel, kantine, kleedkamers, kantoren, vergaderruimten, toiletten, ja overal waar je samenkomt en het dreigt te druk te worden. Bijvoorbeeld door te onderzoeken of en op welke manier het mogelijk is om de panden te veranderen of hoe ze worden gebruikt.

Ook kunnen er organisatorische veranderingen nodig zijn.

  • Je kunt het zo organiseren dat men zo min mogelijk wordt blootgesteld aan infectieuze agentia, door drukte te verminderen, bijvoorbeeld door de lunch op verschillende tijdstippen, of in kleinere groepen te werken, zegt Ewa Krynicka Storskog.

Denk aan het gehele plaatje

Een van de aanbevelingen van de Zweedse Arbeidsinspectie is om de luchtstroom in de werkruimten te forceren, d.w.z. te verhogen. Maar het is belangrijk om over het hele plaatje na te denken.

  • Het kan goed zijn om een hogere luchtstroom/ doorstroom te hebben, maar het moet ook een goede werkomgeving blijven, niet te koud, winderig of lawaaierig.

Professioneel toezicht is dus noodzakelijk. Maar het is vaak mogelijk om slechte ventilatie te ontdekken door er alleen maar gebruik te maken van je zintuigen, voelen, zien.

  • Als de lucht slecht aanvoelt, neem dan contact op met uw werkgever en vraag of zij de adviezen en voorschriften van de RIVM opvolgen.

Onderzoek in uitvoering

Onderzoek loopt achter als het gaat om ventilatie, volgens Ivo Martinac van de KTH Universiteit in Zweden.

  • In de Scandinavische landen en de EU is een discussie gaande over passende hoeveelheden ventilatielucht. Niet alleen tijdens de pandemie, maar in het algemeen. Zelfs griep en verkoudheid verspreiden zich effectief via de lucht. Zou het wenselijk zijn de ventilatiestromen in bepaalde perioden zo nodig te verhogen?

Goede luchtzuiveraars kunnen helpen. Ze recirculeren de lucht in een kamer door lucht aan te zuigen, door een filter te voeren en er schoner uit te laten komen.

  • Maar ze moeten alleen worden gezien als een aanvulling op goede ventilatie, maskers, handhygiëne en andere voorzorgsmaatregelen.

Dus kan het ventilatiesysteem zelf infecties verspreiden, zoals in het verleden tijdens de pandemie is besproken? De Universiteit van Uppsala onderzocht dit en vond virusdeeltjes diep in een ventilatiesysteem.

  • Maar het vinden van delen van virussen betekent niet noodzakelijk dat ze besmettelijk zijn. Tot dusver is er geen bewijs dat iemand besmet is geraakt door besmette ventilatielucht. De kans is klein, maar theoretisch niet nul. Het zou dus interessant kunnen zijn om dit in bepaalde contexten te bekijken,” zegt Ivo Martinac.

6 TIPS OM DE LUCHTSTROOM IN DE GATEN TE HOUDEN

  1. Vermijd verblijf in kleine kamers met slechte ventilatie.
  2. Ventileer een uur voor het begin van de werkdag, en laat het de hele nacht aanstaan.
  3. Maak vaak schoon en onderzoek of de schoonmaakroutines moeten worden aangepast.
  4. Regelmatige en professionele ventilatiecontroles uit laten voeren.
  5. Ventileer met veel ramen tegelijk open, dwarsstromingen zijn goed – maar wees u ervan
    bewust dat dit de ventilatie kan beïnvloeden.
  6. Neem pauzes om te luchten/ ventileren tijdens vergaderingen.

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder