Wat is een Arbeid Veiligheid Analyse/ Job Safety Analysis/ Taak Risico Analyse?

Een arbeidsveiligheidsanalyse (AVA/ JSA/ TRA) is een procedure die helpt bij het integreren van geaccepteerde veiligheids- en gezondheidsprincipes en -praktijken in een bepaalde taak of taakuitvoering.

Een AVA/ JSA/ TRA is om elke basisstap van de werkzaamheden op potentiële gevaren te identificeren en aanbevelingen hoe op de veiligste manier de werkzaamheden uit te voeren. Andere termen die worden gebruikt om deze procedure te beschrijven, zijn o.a. Job Hazard Analysis (JBZ), Job Hazard Breakdown.

Sommige mensen geven er de voorkeur aan om de analyse uit te breiden naar alle aspecten van het werk, niet alleen naar veiligheid. Deze benadering staat bekend als totale taakanalyse.

De termen “Werkzaamheden” en “Taken” worden vaak door elkaar gebruikt om ​​specifieke (werk) opdrachten aan te duiden, zoals “een kolomboormachine bedienen”, “een brandblusser gebruiken” of “een filter verwisselen”.

AVA/ JSA/ TRA’s zijn niet geschikt voor taken die te ruim zijn gedefinieerd, bijvoorbeeld “bouw een huis”; of te klein, bijvoorbeeld ‘losdraaien van een sterschroef’.

Het is echt geen simpel een één, twee, drietje….

De vier basisfasen bij het uitvoeren van een AVA/ JSA/ TRA zijn:

 selecteren van de taak die moet worden geanalyseerd

 de taak opsplitsen in een opeenvolging van stappen

 identificeren van potentiële gevaren

 het bepalen van preventieve maatregelen om mogelijke gevaarlijke handelingen te overwinnen

Zie ook Wikimedia Commons


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder