Een vergadering naar een park buiten het kantoor verplaatsen of een werkgesprek buiten voeren kan de hele werkdag opfleuren. En om de gezondheidsvoordelen van het buitenleven te plukken, volstaan twintig tot dertig minuten, zo blijkt uit onderzoek.
De laatste jaren is er veel geschreven over bedrijven die zwaar hebben geïnvesteerd in buitenkantoren. Maar het is een feit dat je niet de hele werkdag buiten hoeft door te brengen om positieve gezondheidseffecten te bereiken: al na 20 tot 30 minuten kun je een vermindering van de stressmarkers in je lichaam waarnemen, aldus Susanna Toivanen, hoogleraar sociologie en onderzoeker op het gebied van werk, werkomgeving en gezondheid.
Zij werkt momenteel aan een vierjarig onderzoeksproject over buitenkantoren, waarbij negen Zweedse bedrijven betrokken zijn, om een concept voor duurzame kantoren te ontwikkelen.
Volgens Susanna Toivanen is het niet alleen daglicht dat een positief effect heeft. De buitenlucht zelf heeft ook invloed op het immuunsysteem en de gezondheid.
– Als je buiten bent, heb je een heel ander gedrag. Je reflecteert meer en je wordt empathischer en meer hier en nu in je gevoelens,” zegt ze.
Zelfs creativiteit wordt bevorderd door naar buiten te gaan en te bewegen.
– In tekenfilms zie je de geek rondjes lopen om ideeën op te doen. Als je stilzit, kom je niet op dezelfde manier in contact met de dynamiek van je gedachten.
Het beste effect van buiten zijn heeft men als men midden op de dag naar buiten gaat, wanneer het daglicht het helderst is. Om te beginnen, probeer korte sessies buiten te plannen. Volgens Susanna Toivanen hoef je daarvoor geen mooi buitenkantoor te hebben.
– In feite heb je niet veel infrastructuur nodig. Het is genoeg om een park of een groene zone in de buurt van het kantoor te hebben.
Een belangrijke factor bij het realiseren van de werkzaamheden buiten, is dat het management en de supervisors het mede steunen.
– Veel mensen hebben waarschijnlijk gemengde gevoelens en voelen zich een beetje opgelaten als ze het kantoor verlaten en naar buiten gaan om te werken. Het is geen deel van de norm. Van een kantoormedewerker wordt verwacht dat hij aan een bureau achter een scherm zit.
Om het management aan boord te krijgen, is het belangrijk om het onderzoek en de positieve effecten van buiten zijn te laten zien, zegt Toivanen. En op dit moment kan er een momentum zijn om buitenkantoren uit te proberen, aangezien de pandemie heeft aangetoond dat het mogelijk is om in korte tijd gewoonten en manieren van werken te veranderen.
– Digitalisering stelt ons in staat ons potentieel ten volle te benutten. Maar ook al zijn we erg gedigitaliseerd, we hebben de sprong nog niet echt gewaagd,” zegt ze.
Maar niet alleen kantoorpersoneel zou baat hebben bij meer variatie in de werkmethoden. Er zijn minstens evenveel gezondheidsvoordelen voor personeel in bijvoorbeeld de detailhandel of de gezondheids- en sociale zorg. Een van de eerste studies over de invloed van groene ruimten op de gezondheid betreft de ziekenhuiszorg.
– Daaruit bleek dat patiënten die onlangs een operatie hadden ondergaan, sneller herstelden als zij uitzicht hadden op een groen gebied. Maar het personeel herstelde ook sneller van stressvol werk als zij tijdens de pauzes op een terrasje konden gaan zitten.
Maar hoe zit het met de universiteits- en hogeschoolwereld waar je werkt, is het mogelijk om buiten te werken?
– Ja, en het is geweldig! Aan de KTH in Stockholm hebben ze geprobeerd seminars buiten te beginnen met een wandeling in Liljanskogen. Toen eindigden ze binnen. De leerlingen hebben het gevoel dat zij zowel met de groep als met hun leraren beter contact hebben, en zij voelen zich minder zenuwachtig wanneer zij iets aan de groep moeten voorleggen.
*** Vertaald uit het Zweeds met www.DeepL.com/Translator (gratis versie) ***
0 reacties