Hoe kunnen we het werken meer “hersenvriendelijker” maken?

Er is kracht voor nodig om gestoord te worden. We moeten nadenken over het hersenvriendelijker maken van werkplekken, zegt Mirja Johansson, specialist neuropsychologie bij de Zweedse Werkomgeving Autoriteit.

Naar schatting heeft meer dan de helft van de Zweedse bevolking een chronische of tijdelijke ziekte of aandoening die cognitieve problemen kan veroorzaken, zoals moeilijkheden bij het plannen, creatief denken, concentreren.

Tegelijkertijd nemen de eisen aan het beroepsleven toe. Veel taken zijn complexer geworden. Er wordt ook van ons verwacht dat we meer als eigen ondernemer gaan werken en de baan zelf invulling geven. Open office-oplossingen kunnen het moeilijker maken om te focussen.

Er is een gebrek aan kennis aangaande concentratievermogen en over werkgeheugen, welke hersenfuncties zijn met een beperkte capaciteit. Als we de grenzen verleggen, kunnen we overbelast raken, wat op de lange duur kan leiden tot een slechte gezondheid. Daarom moeten we deze middelen op een juiste wijze beheren, zegt Mirja Johansson.

Ze wijst er op dat: diezelfde hersencapaciteit moet wordt gebruikt om taken uit te voeren, om verstoringen op te lossen of gedwongen wordt om irrelevante beslissingen te nemen.

We worden gestoord door collega’s die praten en hoesten, machines die zoemen, ruiken, mensen die heen en weer lopen of veel bewegen. Soms moeten we ook ongewild meeluisteren hoe iemand slecht wordt behandeld.

Lawaai, onvoorspelbaarheid en zorgen kosten extra tijd en geld. Iedere dag opnieuw kleine beslissingen moeten nemen over bijvoorbeeld waar en hoe te werken in een flexibele kantoor omgeving vereist energie, vooral wanneer het niet gaat zoals u het in gedachten had. Het risico bestaat dat het omgaan met deze kleine dingen een nieuw soort taak wordt, net zoals technologie, gedoe kan worden. Als je van plan bent om het intensief te gebruiken, is het vergelijkbaar met het tillen van zware dozen, merkt ze op.

Als we iemand zwaar zien tillen, onderbreken we die persoon niet, want anders moeten ze de doos weer neerzetten en opnieuw beginnen. We wachten tot de persoon klaar is. We hebben het echter gemakkelijker om degene die geconcentreerd nadenkt, te onderbreken. Hoewel het nadien wel een half uur kan duren voordat deze weer op hetzelfde spoor zit.

Degenen die vaak worden onderbroken, kunnen ervoor kiezen om over te werken om iets voor elkaar te krijgen. Verder zie je ook dat de kantoren en werkzaamheden steeds opener worden.

Sommige mensen vinden het stimulerend; taken zonder structuur, die je zelf moet plannen, uitvoeren en controleren, in vergelijking met taken met een duidelijk kader. Maar er zijn anderen die precies willen weten wat ze tijdens de werkdag moeten doen en in welke volgorde. Deze vereisten om het werk zelf te organiseren, kunnen meer werknemers van de arbeidsmarkt uitsluiten. Dialoog met en begeleiding van bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde manager wordt daardoor extra belangrijk.

Iedereen die concentratieproblemen heeft, moeite heeft met structureren en niet zo sociaal is, kan in een kantoorlandschap grote moeilijkheden hebben. We moeten meer diepgaande analyses maken van de gevolgen van zowel open office-oplossingen als meer onafhankelijke werktaken.

Wat zijn plussen en minnen? Hoe de cognitieve belasting voor iedereen verminderen? De hersenen worden gestimuleerd door interessante taken, mogelijkheden voor ontwikkeling, genoeg te doen hebben, ongestoord kunnen werken wanneer dat nodig is, en pauzes nemen.

Breinvriendelijk zijn bijvoorbeeld ook flexibele werktijden, duidelijke en afgebakende taken, duidelijke instructies, goed gestructureerde vergaderingen met heldere protocollen, gebruiksvriendelijke computerprogramma’s, de mogelijkheid om ondersteuning te krijgen en te weten hoe prioriteiten te stellen als er onvoldoende tijd is.

We moeten de kijk van de werkgever op de werknemer veranderen als zijnde een bovenmenselijk wezen zonder een privéleven. We zijn allemaal anders, bevinden ons in verschillende levensfasen en presteren anders, bijvoorbeeld afhankelijk van of we goed hebben geslapen of niet. Houdt rekening met deze kwetsbaarheden van medewerkers bij de planning van uit te voeren werkzaamheden!

INVLOEDEN OP HET VERMOGEN OM TE WERKEN (ZWEDEN)
Volgens Mirja Johansson heeft naar schatting ongeveer 70 procent van de bevolking een visuele beperking, ongeveer een miljoen heeft een gehoorbeperking, iets meer dan een miljoen heeft een vorm van allergie, astma of overgevoeligheid. Ongeveer een op de vier heeft pijn en ongeveer evenveel hebben moeite met het begrijpen van Zweeds, wat overeenkomt met het niveau van groep 8. Zweden heeft 10 miljoen inwoners.

HERSENFEITEN: De hersenen wegen ongeveer 1,5 kilo en hebben meer dan 100 miljard zenuwcellen, die allemaal signalen kunnen verzenden naar duizend andere cellen met een snelheid van 300 km per uur. De hersenen zijn het vetste orgaan in je lichaam, het bevat ongeveer 20 procent vet. We denken elke dag ongeveer 70.000 gedachten. Onze hersenen blijven zich ontwikkelen tot we iets meer dan 40 jaar oud zijn. Elke keer dat je iets nieuws leert, verandert de structuur van de hersenen, dat wil zeggen dat de hersenen constant nieuwe paden aan het bouwen zijn. Het werkgeheugen en het probleemoplossend vermogen zijn erg gevoelig voor stress: ze worden bij veel stress aangescherpt, maar worden bij te veel stress ernstig aangetast.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder