Stress kan nuttig zijn – zolang het maar toevallig is – niet al te lang duurt – en men nadien voldoende tijd heeft om te herstellen. Dit zegt de Zweedse stressonderzoeker Dan Hasson.

“Het leven wordt ervaren als een bedreiging – als ik niet voortdurend klaar sta voor anderen, niet de perfecte ouder ben, niet 24 uur per dag mijn email beantwoord – dan vindt niemand mij meer aardig”

Zo beschrijft Dan Hasson de gemoedstoestand tijdens een lezing op een VGWM meeting in Gotenburg (Zweden).

“Maar men kan ook veel te veel stress oplopen door beloningen, omdat het werk zo leuk is, en zo zinvol, dat men steeds maar weer meer en meer werk op de schouders neemt”

“Men wordt als het ware “high’ van de verrichte prestaties en daardoor steeds minder gevoelig voor de lichamelijke waarschuwingssignalen.”

Als men merkt dat een collega of vriend veel te veel stress heeft, moet men vermijden om de schuld bij die persoon zelf neer te leggen. Bijvoorbeeld om die collega of vriend te vragen om te stoppen met het sturen van nachtelijke emails leidt er eerder toe dat deze zich nog minder gewaardeerd voelt.

Men moet hem of haar dan juist in het dagelijks leven wat gemakkelijker maken, bijvoorbeeld door:

– een tijdje als babysitter te laten fungeren zodat zij of hij er even tussenuit is
– het uitzetten van de computers na werktijd, met name tijdens een drukke periode
– na werktijd zo snel als mogelijk afsluiten

Dan Hasson benadrukt het belang van actieve revalidatie in een vroeg stadium voor degenen met een te hoge stressfactor; juist in de ziektewet vergroot men het risico dat de verhoogde stress omslaat in een burn-out.

Ook noemt Dan Hasson het een mythe dat wie eenmaal een burn-out heeft gehad, een veel grotere kans heeft om die dan opnieuw te krijgen, want “door een goede aanpak kan men er juist sterker uitkomen”


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder