Het onderwerp veilig en gezond werken met gevaarlijke stoffen staat hoog op de politieke agenda. Jaarlijks overlijden er nog altijd meer dan 3000 mensen aan de gevolgen van het werken met gevaarlijke stoffen en loopt 1 op de 6 werknemers het risico om ernstig ziek te worden

De Nederlandse wetgeving rondom gevaarlijke stoffen is dan ook niet zonder reden scherp opgesteld. Bedrijven ervaren soms dat stoffenbeleid ingewikkeld is, maar dat hoeft het niet te zijn. Het begint bij de juiste basiskennis over gevaarlijke stoffen en de juiste tools om (gratis) een stoffenregister op te bouwen.

WIK – Werk Instructie Kaart
WIK’s (werkplekinstructiekaarten) worden ingezet om werknemers voor te lichten over de risico’s van het werken met (gevaarlijke) stoffen. Ze worden vaak onder collega’s verspreid door ze op te hangen op de werkvloer of door ze te delen via het intranet.

Niet alleen het up to date houden van een stoffenregister is belangrijk, maar juist het maken van een WIK en deze delen met de werknemers is cruciaal. Via een WIK kunnen werknemers die in aanraking komen met gevaarlijke stoffen op hun werk, lezen wat ze moeten doen om veilig en gezond te werken, door bijvoorbeeld een persoonlijk beschermingsmiddel te gebruiken.

Tot 35 gevaarlijke stoffen zijn gratis in te voeren in Stoffenmanager(r). Voor heel veel kleine en middelgrote bedrijven is dit ruim voldoende.

Arbostart heeft reeds goede ervaringen met Stoffenmanager(r) en is gaarne bereid om tegen een redelijk tarief uw gevaarlijke stoffen te inventariseren en in Stoffenmanager(r) onder te brengen en up-to-date te houden.

Heeft u hierover vragen aarzel dan niet om contact met Arbostart op te nemen via info@arbostart.nl

 

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder