steigers

Zweden : Zwendel met certificaten verhoogd het risico op ongevallen met steigers.

De uiterst geraffineerde Opleidingszwendel bij steigerbouwers in Zweden brengt grote risico’s met zich mee voor bouwvakkers, maar ook voor bijvoorbeeld winkelend publiek en voorbijgangers.

Tussen 2013 en 2017 zijn er 672 incidenten gemeld bij de Zweedse arbeidsinspectie (Arbetsmiljöverket) met steigers, dit na een val, een instorting of gebreken aan, waarbij gewonden en/of doden zijn gevallen.

Echter alles wordt niet gemeld, volgens Byggnadsarbetaren, welke de opleidingen voor steigerbouwers heeft onderzocht.

Het onderzoek geeft weer dat er regelmatig zwendel voorkomt. Bijvoorbeeld een steigerbouwer welke een extra vervolgopleiding voor het maken van berekeningen m.b.t. extreme weersinvloeden deed. Het examen wordt naar zijn huis gestuurd, wordt ingevuld en teruggestuurd en hij krijgt zijn diploma. Dit terwijl klassikaal onderricht hierbij verplicht is.

“Wij zijn zeer verontrust. Omdat aantoonbaar bedrog met steigerbouw opleidingen voorkomt kan men niet meer vertrouwen op de uitgegeven certificaten. Dit leidt tot zeer grote riscio’s voor alle bouwvakkers welke gebruik moeten maken van de geplaatste steigers. Hoe kunnen zij nog vertrouwen op de “gecertificeerde” steigerbouwers en de geplaatste steigers?” – zegt Hakn Carlsson, Voorzitter van de gezamenlijke Steigerbouwers Brancheorganisatie STIB.

De website Byggnadsarbetaren geeft ook aan dat er geen instantie is welke de opleidingen op : inhoud, deugdelijkheid en kwaliteit controleert …..

Kenneth Svärd, regionaal arbeidsinspecteur Bouw regio Värmland is hierover niet gerust.

“Steigerbouwers, bouwvakkers en het publiek lopen gevaar, zo lang de overheid niet haar verantwoordelijkheid neemt en eisen gaat stellen aan de opleidingen tot steigerbouwer. Of moet er eerst een catastrofaal incident gebeuren?” zegt hij in dit artikel tegen Byggnadsarbetaren.

Gratis Downloadlink Richtlijn ingebruikname steigers (NL) ( alleen voor leden van deze site, registreer je gratis)

Richtlijn ingebruikname Steigers


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder