Volgens een groot Canadees onderzoek : Staande werken verhoogt risico op een hartinfarct

Is staande werken gezonder dan zittend werk? Vergeet het maar! Een Canadees onderzoek wijst uit dat hartziekten verdubbelen als je de hele dag staande werkt

Hebben we ‘net’ geleerd dat zittend werk ….

Ga hier naar het Canadees onderzoek.

We hebben geleerd dat als we te veel zittend werk verrichten er verhoogde risico’s zijn op kanker en diabetes type-2. De mantra was altijd dat het goed is om staande te werken als de mogelijkheid zich voordoet.

Maar zo simpel blijkt het dus niet te zijn. Onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Toronto hebben bewezen dat werknemers die de gehele werkdag staande werkzaamheden verrichten een hoger risico hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten in vergelijking met andere werkzaamheden.

In een omvangrijk onderzoek, met 7000 deelnemers in diverse branches en over een periode van 12 jaar, heeft uitgewezen dat zij die de hele werkdag staan en niet de mogelijkheid hadden om dit zittend te verrichten, een dubbel zo grote kans hebben op hart- en vaatziekten.

– Hart- en vaatziekten bij werknemers die veel staand werk verrichten (6.6%) is van hetzelfde niveau als bij mensen die dagelijks aan roken overlijden aan overgewicht, zegt de schrijver van het rapport Peter Smith van onderzoekssite The Conversation.

Het probleem is dat als men veel staat, vooral de bloeddruk in de aderen stijgt en hierdoor een chemische onbalans ontstaat in het lichaam. Ook wel oxidatieve stress genoemd. Dit komt veel voor bij winkel- kapperspersoneel en bij bepaalde beroepen in de zorg.

– De meeste werknemers kunnen, door afwisselend staand en zittend te werken deze chemische onbalans voorkomen, volgens Peter Smith. En voor diegenen die deze mogelijkheid niet hebben is regelmatig strekken en rekken aan te bevelen, dit om de stress op de spieren te verminderen.

En voor diegenen welke staande werken aan een bureau in een kantooromgeving? Als je de mogelijkheid hebt om staand af te wisselen met zitten (bijvoorbeeld door een in hoogte verstelbaar bureaublad) is er geen gevaar volgens Peter Smith.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder