Van snoozen is lang beweerd dat het schadelijk is voor de slaap en de hersenen moeilijk op gang brengt. Nu blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Stockholm dat het juist het tegenovergestelde kan zijn.

Als ’s ochtends de bel gaat, is het verleidelijk om op de snooze-knop te drukken en weer te gaan slapen. Onderzoekers van de Universiteit van Stockholm hebben nu voor het eerst onderzocht hoe vaak snoozen voorkomt en welke effecten het heeft op slaap, stemming en mentale capaciteiten.

De resultaten zijn geruststellend voor degenen die graag snoozen.

– Over het algemeen toont het onderzoek aan dat een half uurtje snoozen geen negatieve effecten heeft op de nachtrust of slaapinertie (moe wakker worden), het gevoel dat je ’s ochtends niet goed op gang komt. We zagen zelfs een aantal positieve resultaten, zoals een kleinere kans om wakker te worden uit een diepe slaap. Als de deelnemers een dutje hadden gedaan, waren ze ook iets sneller van begrip net na het opstaan,” zegt Tina Sundelin, die onderzoek doet naar slaap aan de Universiteit van Stockholm, op de website forskning.se.

In het onderzoek werden 1700 mensen gevraagd om vragen te beantwoorden over hun ochtendgewoonten, zoals hoe vaak ze de sluimerknop gebruiken en waarom. Uit het onderzoek bleek dat veel mensen regelmatig snoozen, maar het zijn vooral jongere mensen en avondmensen die de snoozefunctie gebruiken.

Meer dan 30 regelmatige snoozers sliepen ook in het slaaplaboratorium van de Universiteit van Stockholm om hun slaap in meer detail te meten. De ene ochtend moesten ze wakker worden door 30 minuten te snoozen. Op een andere ochtend moesten ze wakker worden zodra de bel ging, zonder in bed te blijven.

De snoozers presteerden iets beter op cognitieve tests zodra ze opstonden. De verklaring hiervoor is dat ze niet wakker hoefden te worden uit een diepe slaap. Er waren echter geen negatieve effecten van snoozen op de cortisolsecretie (verhoogde gehaltes stresshormonen (cortisol), ochtendmoeheid of stemming.

– We zagen ook geen negatieve effecten op de kwaliteit van de nachtrust,” zegt Tina Sundelin.

Meer weten/ lezen over het onderzoek? Volg dan deze link!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder