Chemische stoffen op het werk kunnen de hersenfuncties beïnvloeden, zoals geheugen en concentratie. Het risico om blootgesteld te worden is afgenomen, maar omdat het beroepsleven voortdurend verandert, is het belangrijk waakzaam te zijn. Dit is de conclusie in een nieuw rapport van de Zweedse Werkomgeving Autoriteit.
Lood, mangaan, kwik en oplosmiddelen zijn voorbeelden van chemicaliën die de hersenfuncties beïnvloeden in termen van geheugen, planvermogen, reactievermogen en taalfuncties.
Het goede nieuws met de laatste bevindingen is dat het risico op blootstelling aan chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de hersenen, in het Zweedse beroepsleven is afgenomen. Tegelijkertijd is een conclusie in het rapport van de Zweedse Werkomgevingautoriteit dat het niet mogelijk is om achterover te leunen en tevreden te zijn, maar dat men chemische risico’s die zich bij nieuwe beroepsgroepen kunnen voordoen, moet voorkomen.
– Schadelijke stoffen verschijnen in nieuwe contexten. In de recyclingindustrie van vandaag behandelen ze zowel batterijen als elektronica die lood en kwik bevatten, zegt Gunilla Wastensson, die als hoofdarts, arts en co-auteur medeverantwoordelijk is voor het rapport.
Het is niet gevaarlijk om te worden blootgesteld aan de niveaus die kunnen worden verwacht onder normale werkomstandigheden – als de grenswaarden en werkinstructies worden opgevolgd. Hoge blootstelling op korte termijn of langere herhaalde blootstelling op relatief lage niveaus kan echter de hersenfuncties beïnvloeden. Impact is het beste te zien als je een hele groep langdurig volgt en meet.
– Verstoring van cognitieve functies in de hersenen kan soms moeilijk op te sporen zijn bij een individu. Er zijn echter subtiele effecten merkbaar op een hele groep. Bij een lasser die is blootgesteld aan mangaan en lood is het effect misschien niet zichtbaar, maar bij een grote groep gelijkwaardige werknemers zijn effecten op geheugen, aandacht en motoriek beter zichtbaar.
Gunilla Wastensson zegt ook dat het beroepsleven steeds hogere eisen stelt en van ons verwacht wordt dat we langer door zullen werken, dit moeilijk wordt als de cognitieve vaardigheden niet volledig meer mee willen werken. Dan kan het op zichzelf een risicofactor worden als het geheugen eerder uitvalt dan verwacht, als het planningsvermogen en motoriek worden aangetast waardoor men onzeker wordt. Bovendien kunnen de chemische stoffen de veroudering van de hersenen versnellen.
– Omdat mensen verschillende gevoeligheden hebben voor chemisch schadelijke stoffen, moeten de grenswaarden altijd met een marge worden vastgesteld. En we moeten er constant naar streven om de blootstellingsniveaus op onze werkplekken te verlagen.
Volgens Gunilla Wastensson is het gewoon een kwestie van de hersenen beschermen tegen alle negatieve effecten in het arbeidsleven en bewust te zijn van alle chemische risico’s. En om preventief te werken met goede risicobeoordeling, regelmatige medische controles, met bloedonderzoek, en het blijven trainen met het beoordelen van de juiste bescherming, het bepalen van de blootstelling en gebruik van apparatuur.
ZEVEN CHEMISCHE STOFFEN DIE DE HERSENEN KUNNEN BEÏNVLOEDEN ZIJN:
– mangaan
– anorganisch kwik
– lood
– oplosmiddelen
– aluminium
– koolmonoxide
– waterstofsulfide
0 reacties