Ploegendienst verhoogt het risico op prostaatkanker – maximaal 3 tot 5 nachten per maand het maximum?

Het werken in de ploegendienst is risicoverhogend voor vele aandoeningen. Professor Anders Knutsson heeft bestaand onderzoek over beroepsrisico’s gekoppeld aan prostaatkanker, opnieuw onderzocht en beoordeeld.

Ploegendienst verhoogt het risico op prostaatkanker met 25 procent, volgens kennis voortkomend uit meerdere reeds bestaande onderzoeken. Met name piloten zijn een beroepsgroep welke hierin opvalt.

– We geloven dat de verstoring van het dag- nacht ritme hiervan de grootste veroorzaker is. Echter krijgt niet iedere werknemer welke werkzaam is in ploegendienst dag- nachtritme problemen.

Er is daarnaast namelijk nog een enorme variatie in de manier hoe nachtarbeid het menselijk lichaam beïnvloed, zegt de Professor Emeritus Volksgezondheid van MID Sweden University.

Wat te doen aan het probleem met ploegendiensten, welke tevens een bekende risicofactor is voor vele andere aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten?

– Het beste zou zijn om een maximum te stellen aan het aantal te werken nachtdiensten per maand. Is dit terug te brengen naar 3 tot 5 nachten per maand? Dan ben ik er van overtuigd dat er een duidelijke daling zal zijn van de risico’s, zegt Anders Knutsson.

Er zijn ook andere delen van de arbeidsmarkt onderzocht naar een hoger risico op prostaatkanker. Deze werden gevonden in:

– in de agrarische sector – werken met bestrijdingsmiddelen
– in de rubber industrie – productie van werkzaamheden welke trillingen door het hele lichaam veroorzaakt

De studie is gefinancierd door de AFA Verzekeringen – en is gezamenlijk eigendom van Zweedse werkgevers- en werknemersverenigingen.

https://www.afaforsakring.se/andra-sprak/engelska/


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder