De rechtbank Overijssel veroordeelt een bedrijf tot een geldboete van 60.000 euro, waarvan 20.000 euro voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar voor het overtreden van de Arbowet. Het bedrijf hield zich niet aan in het Arbobesluit opgenomen bepalingen die gaan over de veiligheid van werknemers. Dit resulteerde in een ongeval waarbij een medewerker om het leven kwam. De medewerker was belader van een vuilniswagen en raakte tijdens zijn werkzaamheden bekneld tussen de vuilniswagen en een bedrijfspand.

De rechtbank is van oordeel dat uit het dossier en het ter zitting verhandelde blijkt dat verdachte niet op enig moment of in enige vorm heeft toegezien op de naleving van de instructies en voorschriften gericht op het voorkomen of beperken van de risico’s op de loslocatie bij het bedrijf noch, meer in het bijzonder, op het aanrijden en manoeuvreren door de chauffeur van een vuilnisauto.

Immers was er sinds het opgeven van de werkplaats op het terrein van het bedrijf, niemand van de leiding meer op de loslocatie van het bedrijf geweest. Verdachte was er zelfs niet van op de hoogte dat de toegang tot de loshal was gewijzigd, waardoor chauffeurs een lastige manoeuvre moesten uitvoeren om de vuilnisauto de loods in te kunnen rijden, ten gevolge waarvan de beschreven gevaarlijke situatie was ontstaan.

Het toezicht bestond slechts uit hetgeen (sporadisch) door de werknemers werd teruggekoppeld aan de leiding. De rechtbank is van oordeel dat verdachte in strijd met haar plicht geen toezicht heeft gehouden op de werkzaamheden op de loslocatie bij het bedrijf.

De gehele uitspraak lezen? Volg dan deze link!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder