staalfabriek fabricage

Rapport Gezondheidsraad : Emissies ijzer- en staalgieten kankerverwekkend (komen ze wel een beetje laat mee…!)

Op verzoek van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Gezondheidsraad beoordeeld of emissies die ontstaan tijdens het ijzer- en staalgieten een genotoxisch effect hebben en tot kanker kunnen leiden.

In dit advies worden de emissies die ontstaan tijdens het ijzer- en staalgieten in ogenschouw genomen. Individuele stoffen die in de emissie tijdens het ijzer- en staalgietproces kunnen voorkomen worden niet afzonderlijk beoordeeld.

Het ijzer- en staalgietproces omvat het maken van mallen, het smelten en behandelen van de basismaterialen, het gieten in mallen, het laten afkoelen van het gegoten materiaal en het verwijderen van de mallen en het afwerken van het gietsel. De ijzer- en staalproducten die hieruit voorkomen kennen een brede toepassing in onder meer de auto- en scheepvaartindustrie, constructie-industrie en verpakkingsindustrie.

Het heeft de Nederlandse minister blijkbaar behaagd om hiermee nog een jaartje of 45 te wachten om dit te laten onderzoeken……

Zelf ben ik werkzaam geweest bij SKF / OVAKO in Zweden. Dit was in de 2e helft van de jaren 70. Wij wisten destijds al dat de vrijkomende stoffen van toevoegingen zoals chroom, vanadium, maar ook andere stoffen, vrijwel zeker kankerverwekkend waren.

Vele jaren geleden ben ik ook werkzaam geweest als lasser, o.a. van Roest Vast Staal. In die tijd, de eerste helft van de jaren ’80 was ook al bekend dat de vrijkomende dampen niet gezond waren – veel melk drinken was destijds het (belachelijke) advies!

Een jaar of 4 – 5 geleden zijn de vrijkomende dampen bij het lassen van RVS eindelijk officieel als mutageen / kankerverwekkend aangemerkt.

De gevaren van het lassen van ‘gewoon’ staal zijn nog steeds in onderzoek. De uitkomsten hiervan weet ik al, hoef je niet helderziend voor te zijn, deze zal gelijk zijn als de kopregel van dit artikel, namelijk mutageen / kankerververwekkend ……

Meer lezen? Ga dan via onderstaande link naar de betreffende documenten:

Link: https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2020/02/18/emissies-van-ijzer–en-staalgieten

Of download de documenten van onze site.

Gratis Downloadlink ( alleen voor leden van deze site, registreer je gratis)

Rapport Gezondheidsraad 2020 : emissies ijzer- en staalgieten kankerverwekkend

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder