Je veilig voelen bij je directe leidinggevende vermindert het risico om het slachtoffer te worden van pesterijen. Dit geldt zelfs als de werkomgeving over het algemeen slecht is, volgens een recent afgerond Scandinavisch onderzoeksproject.
Volgens Michael Rosander, professor in de psychologie aan de Universiteit van Linköping (Zweden), die samen met onderzoekers in Bergen(Noorwegen) en Helsinki(Finland) een onderzoeksproject leidde over sociale kwetsbaarheid op de werkplek, wordt elk jaar een kwart miljoen Zweden het slachtoffer van pesterijen op het werk. Pesten wordt gedefinieerd als iemand die herhaaldelijk en systematisch wordt beledigd, die moeite heeft om zich te verdedigen en die wordt benadeeld. Pesten kan bijvoorbeeld beginnen als een geïnfecteerd conflict tussen twee collega’s.
Mensen die in een ander land dan Zweden, Noorwegen of Finland geboren zijn, lopen twee tot drie keer meer kans om gepest te worden.
– Als je geboren bent in een cultuur die heel anders is dan in Scandinavië, bijvoorbeeld als je uit Afrika of Azië komt, is het risico vier keer zo hoog,” zei Michael Rosander toen hij sprak op een seminar georganiseerd door de Zweedse Onderzoeksraad voor Gezondheid, Werk en Welzijn.
Vermoeidheid en stress zijn een andere risicofactor.
Veel slachtoffers van pesten hebben een hoog ziekteverzuim omdat ze bang zijn hun positie te verliezen als ze niet op het werk zijn.
– Iemand die zich niet goed voelt, kan het nog moeilijker vinden om aan verwachtingen te voldoen. Hun werkprestaties lijden eronder en ze worden prikkelbaarder, wat een proces op gang kan brengen. Het effect van je niet goed voelen is nog groter als je gaat werken terwijl je ziek bent. We weten dat veel slachtoffers van pesten een hoog ziekteverzuim hebben omdat ze bang zijn hun positie te verliezen als ze afwezig zijn.
Maar er is hoop. Met goed functionerende procedures om conflicten op de werkvloer aan te pakken, zijn de individuele risicofactoren niet langer aanwezig.
– Misbruik is een escalerend proces en het is veel gemakkelijker om het aan te pakken voordat het uit de hand loopt. Op werkplekken waar men gelooft dat als er conflicten ontstaan, er manieren zijn om ze op te lossen, wordt het risico op escalatie drastisch verminderd,” zegt Michael Rosander.
“Ondersteunend leiderschap waarbij werknemers een veilige relatie hebben met hun directe manager, verkleint het risico op pesten.
– “Ondersteunend leiderschap heeft een verzachtend effect, zelfs als het werkklimaat over het algemeen niet goed is.
Maar manager zijn is op zich geen bescherming tegen pesten, volgens Michael Rosander.
– “Managers die het dichtst bij de werkvloer staan, d.w.z. eerstelijns managers, lopen een aanzienlijk verhoogd risico om zelf het slachtoffer te worden van pesten. Daarom is het belangrijk dat preventie-inspanningen voor iedereen in de organisatie gelden – ook voor managers.
Vertaald uit het Zweeds door Henk Stuiver
0 reacties