Een tijdje op één been staan naast je bureau, een paar keer je schouders ophalen en diep ademhalen, of een korte wandeling maken en op een bankje naar de vogels luisteren. Dit zijn enkele voorbeelden van pauze oefeningen die voor afwisseling zorgen, uiteraard afhankelijk van hoe en waar je werkt.
We hebben beweging en afwisseling nodig tijdens de werkdag om slim te kunnen denken en ons goed te voelen. Beweging bevordert de doorbloeding en smeert de spieren, terwijl de hersenen zich kunnen herstellen. Charlotte Wåhlin is onderzoeker, ergonoom en specialist op het gebied van werkstress. Hier geeft zij tips over bewegingen die in de werkdagen kunnen worden opgenomen.
Als u een zittend beroep hebt, kunt u naar een collega lopen in plaats van te e-mailen, een tijdje op één been staan, na de lunch de trap nemen, tien squats (Een squat is een kniebuiging, meestal met extra weerstand zoals van een gewicht) doen om de grote spiergroepen een workout te geven. Probeer een paar keer diep te buigen en te strekken om je schouders te laten werken. Of trek je schouders een paar keer op en haal diep adem. Het doorbreken van de sedentaire levensstijl (is een levens- of werkwijze die wordt bepaald door verblijf op dezelfde plaats) maakt je energieker.
– U kunt op verschillende plaatsen op en bij de werkplek gym-elastieken plaatsen en roeibewegingen maken als u langsloopt, wat een eenvoudige oefening is voor het bovenlichaam. Op één werkplek ken ik een manager die wandelingen over werkgerelateerde zaken organiseerd, zodat iedereen even in beweging komt. U kunt ook een wandelingen en gesprekken houden wanneer u vergaderingen hebt, of een gezamenlijke lunchwandeling maken.
Mensen die veel lopen hebben misschien een pauze nodig
Wie veel staat en loopt en een zeer mobiele baan heeft, bijvoorbeeld in de gezondheidssector, kan voor de afwisseling een mentale pauze nodig hebben. Op een bankje zitten en je ogen sluiten, of je koffiekopje mee naar buiten nemen en luisteren naar vogelgezang is één manier. Het kan ook gaan om oefeningen die kracht opbouwen, zoals rechtopstaand push-ups tegen een muur, benen naar voren strekken voor meer kracht in de beenspieren of de rug strekken.
Iemand die in de industrie werkt, zoals een vorkheftruckchauffeur in een magazijn, heeft misschien behoefte aan een tijdje iets speels en sociaal doen om de gedachten af te leiden. Tafeltennis zou een manier kunnen zijn. Het gaat erom de zittende levensstijl te doorbreken en bij voorkeur om de 30 minuten een pauze in te lassen om de bloedsomloop op gang te brengen.
– Bewegingspauzes en afwisseling gaan over het creëren van een cultuur die lichaamsbeweging op de werkplek bevordert. Op de gezondheidsbevorderende werkplek is het belangrijk te onthouden dat iedereen anders is. Sommigen houden van hardlopen of wielrennen, anderen van wandelen. Misschien kunt u als werkgever of leidinggevende vragen wat de werknemer zou willen doen. Alle beweging telt en het is belangrijk de lat niet te hoog te leggen.
Het is mogelijk om op het werk een lijst te hebben met tips over verschillende oefeningen, of foto’s die laten zien hoe je ze moet doen. Er zijn ook digitale pauzeprogramma’s die beweging en spel via de computer kunnen aanmoedigen.
En als het aan Charlotte Wåhlin lag, zou elke werkplek een gezondheidsinspirator hebben die als klankbord fungeert voor zowel werkgevers, leidinggevenden als werknemers, en iedereen aanmoedigt haar/ zijn tijd voor fitness te gebruiken.
– Het gaat allemaal om het vinden van je eigen motivatie. Het is meestal het beste om met kleine stapjes te beginnen, om zogenaamde microgewoonten toe te voegen, zegt Charlotte Wåhlin.
Zij besluit met de opmerking dat er natuurlijk ook tijd moet zijn voor de geplande koffiepauzes en pauzes. Je kunt een ongezonde werkomgeving niet weg trainen, maar elke sector moet nadenken over hoe je meer dagelijkse beweging en afwisseling in de werkdag kunt krijgen.
– Ga altijd uit van een systematisch beheer van de werkomgeving en werk dicht bij het dagelijks leven om samen een veilige en gezondheidsbevorderende werkomgeving te creëren,” zegt Charlotte Wåhlin, die werkzaam is bij Work Environment Medicine in Linköping.
0 reacties