Vallen gebeurt vaak op trappen. Er is maar een moment van onoplettendheid of een misstap nodig – en er is een ongeluk gebeurd. Dus hoe kunnen valpartijen op trappen op de werkplek worden voorkomen?

Elk jaar vallen er op de (Duitse) werkplek ongeveer 30.000 mensen van de trap. Velen onderschatten het risico om van de trap te vallen. Toch zijn de verwondingen vaak ernstig. De laatste trede is het gevaarlijkst. Met 55 procent vinden daar de meeste valpartijen plaats. De eerste trede is ook riskant. Ongeveer een derde van alle valpartijen vindt daar plaats. Nog een reden waarom volledige concentratie vereist is bij het traplopen.

De beroepsvereniging voor energie, textiel, elektriciteit en mediaproducten (BG ETEM) geeft tips om vallen op trappen te voorkomen. Houd je handen vrij en gebruik de leuning altijd met één hand om het risico op vallen te verkleinen. Bij struikelen biedt de leuning veiligheid. Je hebt ook goed zicht nodig. Het juiste schoeisel is ook belangrijk. Schoenen moeten goed aansluiten op de achterkant van de voet. Bij open sandalen biedt een hielriem betere steun.

Verkeerswegen zoals trappen moeten te allen tijde vrij worden gehouden – er mogen dus geen dozen worden neergezet. Hetzelfde geldt voor netheid. Vuil moet onmiddellijk worden verwijderd. Mensen mogen nooit van trappen lopen, rennen of zelfs springen.

Bedrijven kunnen trappen veilig houden door verdere maatregelen te nemen. Naast netheid is het belangrijk dat de trappen in goede staat zijn. Eventuele schade moet onmiddellijk hersteld worden. Daarnaast zorgt voldoende verlichting voor meer veiligheid. Deze moet minstens 100 lux bedragen binnen gebouwen en minstens 20 lux voor verkeersroutes op bouwterreinen. Afhankelijk van de risicobeoordeling kunnen buiten hogere waarden vereist zijn. Lichtschakelaars moeten gemakkelijk herkenbaar en toegankelijk zijn. Bewegingsmelders kunnen worden gebruikt als alternatief voor lichtschakelaars.

Meer lezen? Volg dan deze (Duitse) link!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder