Met de NVvA-Richtlijn Ademhalingsbescherming 2024 wil de NVvA richting geven aan de juiste keuze voor ademhalingsbeschermingsmiddelen. Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen is in de arbeidshygiënische strategie (of STOP-strategie) het laatste redmiddel als maatregelen die hoger in de hiërarchie staan onvoldoende zekerheid bieden dat de blootstelling aan gevaarlijke stoffen tijdens het werk voldoende laag is.

De stappen in de STOP-strategie zijn:
1. Substitutie (vervangen)
2. Technische maatregelen
3. Organisatorische maatregelen
4. Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Als ademhalingsbeschermingsmiddelen nodig zijn, dient dit met een programmatische aanpak te worden ondersteund. Hierin moeten naast de keuze voor het type, ook voorlichting, onderhoud en opslag worden meegenomen en vastgelegd.

Bij de keuze voor ademhalingsbeschermingsmiddelen wordt gekeken naar geschiktheid voor het agens (filtertype) en de benodigde mate van bescherming (de beschermingsfactor). Daarnaast dient bij de keuze ook de geschiktheid van het middel voor de gebruikersgroep en de taak te worden meegenomen, waaronder de fysieke inspanning, de tijdsduur en eisen aan mobiliteit en communicatie. Deze aspecten tezamen bepalen welk ademhalingsbeschermingsmiddel geschikt is.

De NVvA-Richtlijn Ademhalingsbescherming 2024 is gratis beschikbaar op de website van de NVvA. Klik HIER om te downloaden. Of zie hieronder om van deze website te downloaden.

NVVA Nieuwe ademhalingsrichtlijnen 2024

 

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder