Op 22 mei heeft de EU besloten de nieuwe machineverordening aan te nemen. De machineverordening verplicht machinefabrikanten veilige machines te ontwerpen met een hoog beschermingsniveau voor werknemers en consumenten.

De machineverordening maakt deel uit van de inspanningen van de EU om zich voor te bereiden op het digitale tijdperk. Zij vervangt een aantal nieuwe eisen die niet in de machinerichtlijn zijn opgenomen en voert deze ook in. De verordening is gericht op fabrikanten, distributeurs en importeurs in de EU.

Aanpak van de risico’s van nieuwe technologieën
De verordening heeft betrekking op de risico’s van nieuwe technologieën. Voorbeelden hiervan zijn kunstmatige intelligentie, d.w.z. machines die zich geheel of gedeeltelijk zelf ontwikkelen en gebruik maken van methoden voor machinaal leren.

Andere nieuwe ontwikkelingen zijn
– digitale gebruikershandleidingen worden toegestaan
– een derde partij zal de conformiteit van een aantal producten moeten beoordelen
– machines die met aanzienlijke wijzigingen worden omgebouwd, vallen onder de verordening
– eisen voor importeurs en distributeurs.

De machineverordening vervangt de machinerichtlijn
De machineverordening treedt deze zomer in werking. Vanaf de datum van inwerkingtreding van de verordening hebben machinefabrikanten 3 jaar en 6 maanden de tijd om hun productie van nieuwe machines aan te passen. Daarna is de machineverordening van toepassing en wordt de machinerichtlijn ingetrokken.

Zie ook website RAI


2 reacties

Henk · 5 augustus 2023 op 15:21

machines die met aanzienlijke wijzigingen worden omgebouwd, vallen onder de verordening. Is de definitie aanzienlijke wijziging nog het zelfde gebleven?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder