smartphone ongelukken

Is een smartphone nou wel of niet een gevaar op de werkplek? Oordeel zelf!!

Een nieuwe studie in de Journal of Injury Prevention is onderzoek gedaan naar de gevaren van ‘afgeleid lopen’. Het oversteken van een druk kruispunt tijdens sms’en of praten in een smartphone kan dodelijk zijn. Texters (sms) lopen zelfs vier keer meer kans om verkeerslichten te negeren. Voetgangers die telefonisch gesprek zijn vergeten waarschijnlijk beide kanten op te kijken voordat ze een kruispunt oversteken ….

In 2017 waren er alleen al in de USA 4.000 dodelijke slachtoffers van voertuigen / voetgangers; en 1.100 voetgangers werden in het ziekenhuis opgenomen door verwondingen die optraden tijdens sms’en en lopen.

Wat heeft dit te maken met het gebruik van smartphones op het werk?

Medewerkers die tijdens het werk smartphones gebruiken zijn afgeleid van de taak die voorhanden is. Ook kan hun gezichtsvermogen en / of gehoor verminderd zijn tijdens het gebruik van het elektronische apparaat – wat resulteert in een onvermogen om waarschuwingen waar te nemen en potentiële gevaren te identificeren.

Er zijn voorbeelden van (bijna) aanrijdingen in magazijnen door sms-ende heftruckchauffeurs, of operatoren van reusachtige metaalbewerkingsmachines die hun telefoons op de bedieningsunit van hun machines plakken, zodat ze konden sms’en en op het internet konden surfen terwijl ze machines “bedienden.”

Een echt “veiligheidsprobleem” bij kantoormedewerkers (en andere laag risico banen) met smartphones is er niet. Dit is echter wel degelijk het geval op de werkvloer in fabrieken en in de bouw. Hier zouden smartphones moeten worden verbannen. Hetzelfde ook bij operators waar aanzienlijke veiligheidsrisico’s aanwezig zijn, zoals bedieners van vorkheftrucks, kranen, hoogwerkers, enz.

Eigenlijk zou de Onderzoeksraad Voor de Veiligheid (OVV) de Nederlandse ongevallengegevens moeten bestuderen en een norm ontwikkelen voor het gebruik van smartphones op de werkplek.

Meer info
Link : https://injuryprevention.bmj.com/content/19/4/232.short?g=w_injuryprevention_ahead_tab

Of download de complete pdf van deze studie.

Gratis Downloadlink ( alleen voor leden van deze site, registreer je gratis)

Studie ongevallen bij smartphone gebruikers (UK)


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder