kampvuur

Schaftketen zonder water of elektriciteit. Werknemers die in een kelder eten. Personeelsruimten voor werknemers in de bouw worden steeds slechter, volgens de veiligheidskundige van de Zweedse Bouwbond.

– Ik ben ruim 16 jaar veiligheidskundige in de bouw. Ieder jaar wordt het slechter en slechter. Nog niet zo lang geleden waren er veel problemen met zwartwerkers, nu kom je steeds minder douches, toiletten en (eet)tafels en stoelen tegen – simpele afspraken welke in het nabije verleden geen enkel probleem waren, vertelt Andrzey Stamirowski, veiligheidskundige Bouwbond van tijdschrift ARBETET.

In 2016 werd door Andrzey Stamirowski 52 keer het werk stilgelegd in verband met het ontbreken van voldoende voorzieningen, o.a. omdat:

– werknemers in een kelder moesten schaften
– toiletten, verlichting, elektriciteit ontbraken

Op een bouwplaats in Spånga moesten 30 werknemers tijdens het schaften 1 tafel en 4 stoelen delen. Verder waren er geen kapstokken en lagen de kleren in stapeltjes her en der op de vloer.

– Iedere werkdag doe ik een paar spontane bouwplaats inspecties en iedere dag moet ik constateren dat het her en der weer bedroevend gesteld is, zegt Andrzey Stamirowski waarbij hij ook aangeeft dat de Zweedse Arbeidsinspectie hierover regelmatig tips krijgt maar niet voldoende man- vrouwkracht heeft (Het lijkt Nederland wel)

Volgens de Zweedse Bouw CAO heeft iedere werknemer in de bouw recht op 3,4 vierkante meter voor het omkleden, om te douchen, om aan een tafel te eten, ruimte in een koelkast en de mogelijkheid om kleding te drogen.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder