Een walvis / vinvis als uitzicht – en daar voor moeten betalen – daar kan ik nog begrip voor opbrengen. Maar een NEN / NPR norm aangaande een bureaustoel (NEN-EN 1335-1:2020 en / NPR 1813:2016 nl) dat gaat mijn bevattingsvermogen te boven. Dit overigens idem voor het inrichten en bijvoorbeeld (verstelbare) bureaus en aanverwante kantoorbenodigdheden.

Er wordt veel over geschreven en gezegd; wij Nederlanders zijn ‘wereldkampioen’ zitten op het werk. Dat schijnt o.a. te komen omdat wij nogal slim (zittend..) werkzaamheden uit kunnen besteden, en dat we een hekel hebben aan het vieze handen.

Dat vele zitten schijnt ook nog eens zeer ongezond te zijn, en voor gezondheid & welzijn op het werk dient men te betalen, dus ook voor een NEN / NRP Norm. Want we zijn slim en willen zittend zo veel als mogelijk geld verdienen aan informatie welke mijn inziens vrijelijk beschikbaar zou moeten zijn.

Want wat kost dat? Het maken van een NEN Norm? Daar is weinig tot niets over terug te vinden. Wel dat allerlei experts in werkgroepen deel kunnen nemen om samen tot een NORM te komen.

Voor deelname aan een werkgroep dient men te betalen, zoals te lezen staat op de website van de NEN. (Waarom betalen voor deelname aan commissies? Het uitgangspunt is dat alle partijen die deelnemen aan het normalisatieproces een gelijk deel betalen. De normcommissieleden kunnen onderling andere afspraken maken. Zo worden er wel eens afspraken gemaakt dat de grote partijen een groter deel betalen dan de kleinere bedrijven.)

Eigenlijk vreemd, we hebben het hier over een stichting zonder winstoogmerk met ruim 300 medewerkers met een balans van ruim 50 miljoen euro.

Waarom is dit geen overheidsinstelling en dienstbaar aan de samenleving, zodat iedere werknemer zonder verdere kosten informatie op kan vragen voor zijn of haar gezondheid en welzijn. Bijvoorbeeld over bureaustoel, Persoonlijke Bescherming Middel of iets vergelijkbaars?

Trouwens: wilt u toch meedoen aan de nieuwe normering voor bureaustoelen en aanverwante kantoorbenodigdheden, volg dan deze NEN link.

In plaats van meedoen kunt u ook gebruik maken van de GRATIS Excelsheet van Johan Warta, welke u hieronder kunt downloaden van deze website.

Gratis Downloadlinks( alleen voor leden van deze site, registreer je hier gratis)

Checklist kantoorwerkplek


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder