Eindelijk kunnen we ongestoord werken in een rustige hoek van het huis – of toch niet? Volgens psycholoog Alexander Rozental kan het moeilijker zijn om je thuis te concentreren. Huishoudelijke taken en digitale communicatiekanalen kunnen ertoe bijdragen dat we meer multitasken dan op de werkplek, en dat de efficiëntie daaronder lijdt.

Er zijn onderzoeken die aantonen dat multitasking, dat wil zeggen meerdere dingen tegelijk doen of heel vaak van focus veranderen, de productiviteit met ongeveer 40 procent vermindert en dat het na een onderbreking ongeveer 15 minuten duurt om terug te keren naar hetzelfde werktempo.

Maar volgens Alexander Rozental, psycholoog, auteur en onderzoeker bij Karolinska Institutet, zijn cijfers minder interessant omdat ze variëren tussen individuen en type taak.

– Het belangrijkste om op te merken is dat multitasken over het algemeen nooit goed is, zegt hij.

Verminderde efficiëntie wordt vaak benadrukt als een negatief gevolg van multitasking. Alexander Rozental vindt het echter belangrijker om de negatieve effecten op ons welzijn te benadrukken.

– Het is zwaar voor de hersenen om tussen taken heen en weer te springen, het wordt moe en gestrest. Als we tijdens de werkdag te veel multitasken, kunnen we mentaal uitgeput raken en niet de kracht hebben om leuke dingen te doen als we vrij zijn, zegt hij.

Hoewel de negatieve effecten van veel dingen tegelijk doen tegenwoordig relatief goed bekend zijn, multitasken de meeste mensen dagelijks. Bijvoorbeeld tijdens het strijken van een overhemd telefoneren, de kinderen tijdens het koken het huiswerk overhoren of tijdens het klussen aanwijzingen geven aan anderen?

– Multitasking werkt meestal beter als je verschillende gebieden in de hersenen belast, zegt Alexander Rozental.

Dit betekent dat het gemakkelijker is om motorische activiteiten, zoals strijken of koken, te combineren met taken die informatieverwerking vereisen omdat het verschillende gebieden in de hersenen activeert.

Dit is precies wat Alexander Rozental denkt dat de verklaring is voor het feit dat mensen in een kantooromgeving een groter risico lopen om getroffen te worden door de negatieve effecten van multitasking dan mensen met meer fysieke werkzaamheden.

– Reageren op e-mails tijdens het bijwonen van een vergadering is geen goede combinatie voor de hersenen, omdat hiervoor dezelfde (hersen) gebieden nodig zijn, zegt hij.

Of het nu positief of negatief is om thuis te zitten en te werken als het gaat om multitasking, Alexander Rozental is van mening dat het zeer individueel is. Sommigen stellen het op prijs om externe afleidingen te vermijden, terwijl anderen het moeilijker vinden om zich te onttrekken aan zaken die de aandacht trekken, zoals huishoudelijke taken en digitale communicatiekanalen.

– De oplossing is om uw tijd te plannen en de controle over te nemen. Ik maak meestal de gelijkenis met het sluiten van de deur van mijn kantoor, het geeft duidelijk aan dat je ongestoord wilt werken, zegt Alexander Rozental.

In de praktijk gaat het erom dat je jezelf op bepaalde tijden van de dag onbenaderbaar maakt door zoveel als mogelijk digitale kanalen uit te zetten.

Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is natuurlijk verleidelijk om op sociale media te kijken, te zien wat er in de werkmail / werk-app staat en soms zelfs te gaan stofzuigen in plaats van een veeleisende of saaie taak te volbrengen.

– Dit komt omdat de hersenen op zoek zijn naar snelle beloningen. Thuis is namelijk geen sociale controle die ons er van kan weerhouden om tijdens werktijd iets anders te doen dan werken, zegt Alexander Rozental.

Weerstand bieden aan de impuls om te multitasken op het werk is belangrijk, niet alleen voor efficiëntie en je eigen welzijn, maar ook voor je collega’s. De communicatie zal eronder lijden als u meerdere dingen tegelijk doet tijdens de werkvergadering of de presentatie van collega’s.

– Mijn ervaring is dat als de spreker geen feedback krijgt, het gemakkelijk is om te veel te praten of iets niet uit te leggen zodat iedereen het begrijpt. Het is zowel moeilijk als stressvol om je aan het publiek aan te passen als je niet weet wat ze er van vinden of denken, zegt Alexander Rozental.

TIPS VOOR EEN BETERE FOCUS:

  • Voorkom onderbrekingen door communicatiekanalen zoals e-mails en chatfuncties door deze gedurende bepaalde periodes van de dag uit te schakelen.
  • Stel een deadline vast. Als de tijd beperkt is, werk je efficiënter.
  • Plan uw dag zodat u op het juiste moment het juiste doet. Het doel is om taken uit te voeren die veel van uw energie vergen wanneer u het meest alert bent, dit is meestal ’s ochtends.
  • Doe maar één ding tegelijk. Het is efficiënter dan ploeteren tussen verschillende taken.

Bron : Alexander Rozental


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder