Spierdystrofie begint als pijn in de nek, schouder, arm, elleboog, pols of hand/ vingers . Maar wat veroorzaakt muisarm en wat kun je doen om het te voorkomen?

Muisarm – een veel voorkomende ziekte
Muisarm is een relatief nieuwe diagnose die opkwam in de jaren 90 toen het computergebruik toenam. Sindsdien komt het steeds vaker voor en sommige onderzoeken suggereren dat wel één op de twee computergebruikers er last van heeft.

Wat is muisarm?
Muisarm is een verzamelnaam voor pijn in de arm, nek, rug, pols en vingers. Het wordt veroorzaakt door het maken van veel herhalende, kleine bewegingen met de muis. Daarnaast wordt de hand bij het werken met de muis vaak in een onnatuurlijke houding gehouden. De pols is naar achteren gebogen en de vingers zijn gespannen. De grootste belasting treedt niet op wanneer je klikt of de muis beweegt, maar wanneer je je hand klaar houdt om te klikken.

Wie heeft er last van?
Iedereen die veel met een computer en computermuis werkt, kan een muisarm krijgen. Het risico neemt echter toe als je taken op de computer hebt die kleine en gevoelige bewegingen vereisen. Stress kan het risico ook verhogen omdat mensen vaak gespannen zijn als ze gestrest zijn.

Hoe weet je dat het een muisarm is?
Een muisarm kan zich presenteren als een kloppende pijn in de arm die zowel voelbaar is in rust als wanneer je de arm belast. Het kan ook kriebelen in de vingers, alsof een lichaamsdeel in slaap valt. Muisarm kan ook een doof gevoel en/ of gevoelloosheid veroorzaken. Soms kan het voelen alsof je handen koud worden. Omdat het echter moeilijk te diagnosticeren is, moet je altijd een fysiotherapeut, Naprapathie therapeut (vorm van Manueel Therapie) of arts raadplegen als de symptomen niet binnen een paar weken verdwijnen.

Voorkomen:

  • Gebruik sneltoetsen op het toetsenbord.
  • Verplaats de muis naar de andere kant van het toetsenbord en gebruik de andere hand. Moeilijk in het begin, maar het went.
  • Neem minipauzes en stretch! De belangrijkste oorzaak van een muisarm is langdurige, eenzijdige belasting.
  • Varieer met je werkhouding. Wissel tussen zitten en staan als je een in hoogte verstelbaar bureau hebt.
  • Houd je pols recht en niet gedraaid naar je pink als je de muis gebruikt. Laat uw hand op het bureau rusten en niet op de muis wanneer u deze niet gebruikt.
  • Werk met je armen en handen dicht bij je lichaam.

Vertaald uit het Zweeds door Henk Stuiver.

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder