microplastic 1

Definitie microplastic : Microplastics zijn kleine deeltjes plastic die in het milieu terechtkomen. De afmeting van de deeltjes is niet gedefinieerd maar ze kunnen op microscopisch niveau voorkomen. Met name in zeeën en oceanen kunnen microplastics tot problemen leiden.

microplastic 2

Hoe ontstaan ze en waar komen ze in voor? Het plastic afval dat het milieu vervuilt, bestaat onder meer uit polypropeen, polystyreen, polyetheen, PET en PVC. Het vervelende aan deze plasticsoorten is dat ze, eenmaal in het milieu, in kleinere fragmenten uiteenvallen. Dit gebeurt onder invloed van UV-straling en slijtage door bijvoorbeeld zeeslag. De kleinere fragmenten worden vervolgens door zeestromen en stormen over de gehele wereld verspreid. Aangezien de meeste plastics niet biologisch afbreekbaar zijn, blijven deze kleinere stukken in het milieu ‘rondcirkelen’. Vervuiling door plastic afval is hierdoor een wereldwijd probleem.

Maar niet alleen ontstaan microplastics door afval, microplastics, ook wel microbeats genoemd, worden ook massaal gebruikt in onder anderen cosmetica, maar ook in tandpasta, scrubs, shampoo et cetera.

Een nog grotere dreiging voor onze toekomst zijn nanoplastics : Nanoplastics zijn in de industrie booming business. Omdat ze op moleculair niveau een verbinding aangaan met andere materialen, ontstaan er veel innovatieve toepassingen. In de medische wereld worden nanoplastics bijvoorbeeld gebruikt om gericht medicijnen af te leveren in specifieke delen van het lichaam. Maar nanoplastics worden ook gebruikt in cosmetica- en verzorgingsproducten, in verven en lakken, in elektronica, auto’s en autobanden. Wat als deze nanodeeltjes in onze bloedbaan, organen en dergelijke terecht komen?

Begint het al te kriebelen? Bij de Gezondheidsraad (eindelijk) wel! Hoewel…. het rapport is van 2016 en sindsdien hebben zij er verder niets meer mee gedaan…

Gezondheidsraad – Link naar Persbericht microplastics

plastic afval


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder