Wat je eet kan de kwaliteit van je slaap beïnvloeden, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Uppsala. Een voedzaam dieet droeg bij aan een betere diepe slaap in vergelijking met een minder gezond dieet met diepvriespizza en chocolade.
Aan het onderzoek dat werd uitgevoerd aan de Universiteit van Uppsala namen 15 jonge mannen zonder slaapproblemen deel. De ene helft van de groep at een voedzaam dieet bestaande uit magere yoghurt met muesli voor het ontbijt, pasta met groene erwten voor de lunch en zalmrollade voor het avondeten. De andere groep at dikkere yoghurt en zoetere muesli als ontbijt, pasta met gehaktballetjes en ketchup als lunch en diepvriespizza en een stuk zoete chocolade als avondeten.
Het idee was om te meten of het eten de slaap op een of andere manier beïnvloedde. Eerdere studies, uitgevoerd op andere manieren, hebben aangetoond dat dit het geval zou kunnen zijn.
Zelfde hoeveelheid maar minder slaap
De onderzoekers vonden geen verschil in het aantal uren slaap tussen de groepen, zowel thuis als in het lab.
– De diepe slaap werd echter ondieper bij degenen die ongezonder voedsel hadden gegeten. Dergelijke veranderingen in diepe slaap komen ook voor bij mensen boven een bepaalde leeftijd en bij mensen met slaapproblemen van het insomnia-type”, zegt Jonathan Cedernaes, arts en universitair hoofddocent medische celbiologie aan de Universiteit van Uppsala. Volgens hem lijken mensen die gezonder eten gemiddeld een betere slaapkwaliteit te hebben.
– “Dit kan verband houden met het mechanisme dat we in onze studie hebben waargenomen,” zegt hij.
De langetermijneffecten van een minder gezond dieet kunnen onder andere een slechtere slaapkwaliteit zijn, wat op zijn beurt weer verband kan houden met een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden.
Leren en productiviteit worden ook beïnvloed
– Er van uitgaande dat onze resultaten kloppen, d.w.z. dat de kwaliteit van diepe slaap wordt aangetast door ongezond eten, zou dit gevolgen kunnen hebben voor de toekomst. Wat we wel weten, gebaseerd op epidemiologische studies, is dat mensen die aangeven veel verzadigd vet en suiker te eten, maar weinig voedingsvezels, een slechtere slaapkwaliteit lijken te hebben. In plaats daarvan blijkt een grotere inname van een voedzamer dieet, zoals het mediterrane dieet, verband te houden met een betere slaap.
Aangezien de voedselinname de slaap, het leren en de productiviteit lijkt te beïnvloeden, zou dit in de toekomst van invloed kunnen zijn op schoolmaaltijden of lunches op het werk.
– Dit aspect is zeer relevant. Kinderen en adolescenten slapen tegenwoordig vaak onvoldoende, deels door stress en de huidige 24/7 maatschappij,” zegt Jonathan Cedernaes.
Hij benadrukt dat de factoren die de slaap het meest verstoren, vooral stress, eerst en vooral moeten worden aangepakt.
– Het kan echter nog steeds belangrijk zijn om de kwaliteit van de slaap die kinderen krijgen verder te beïnvloeden. Slaap is belangrijk voor leren, stemming en groei. Het zou interessant zijn om slaap bij jonge mensen te bestuderen en hoe het wordt beïnvloed door verschillende diëten.
0 reacties