Legionella DE onzichtbare moordenaar thuis en op het werk.
Legionella is een bacterie die een acute infectie van de luchtwegen kan veroorzaken (legionellose). Deze aandoening heeft twee bekende ziektebeelden, te weten: legionellapneumonie (veteranenziekte), een ernstige vorm van longontsteking en Pontiac fever, een griepachtige aandoening.
De legionellabacterie komt van nature voor in grond en in water. Je kunt ziek worden door het inademen van de bacterie. Je wordt niet ziek door het drinken van water met Legionella. Iemand met legionellose kan geen anderen besmetten.
In water zitten meestal heel weinig legionellabacteriën. Maar legionella kan in water erg snel groeien, vooral als het water stilstaat en tussen 25 en 45 graden warm is. Wordt er gesproeid met water met veel legionella erin? Dan kan iemand hele kleine druppeltjes water (aerosolen) inademen. Zo kan iemand besmet raken. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het douchen of sproeien met een tuinslang. Ook bij whirlpools ontstaan veel kleine waterdruppeltjes die ingeademd kunnen worden.
Legionella kan ook groeien in natte koeltorens. Dit zijn systemen die bijvoorbeeld gebruikt worden in de industrie of voor de koeling van een (kantoor)gebouw. Deze systemen vernevelen water. Door het inademen van deze nevel kun je besmet raken.
De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 2 tot 20 dagen. Meestal 5-6 dagen na de besmetting.
De overheid heeft regels opgesteld voor Legionellapreventie, klik hier voor meer info.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/legionella/regels-voor-legionellapreventie#/
0 reacties