LEAN : zowel kansen – als risico’s voor welzijn en gezondheid van uw werknemers.

LEAN wordt vaak aangehaald als een effectieve manier om werkprocessen te evalueren en te verbeteren. Maar de invoering van Lean kan ook leiden tot minder variatie in het werk en minder zelfstandigheid, volgens een nieuw rapport van het Zweedse Arbetsmiljöverket (Work Environment Authority / Zweedse tegenhanger van Inspectie SZW).

In opdracht van Zweedse Arbetsmiljöverket (Work Environment Authority), hebben onderzoekers van de Universiteit van Linköping onderzoek gedaan naar de invloed van Lean op de werkomgeving.

De resultaten van het onderzoek, onlangs gepubliceerd in een rapport, zijn echter tegenstrijdig. Dit geldt zowel voor gemaakte vergelijkingen binnen dezelfde sector als tussen twee verschillende sectoren, zoals de gezondheidszorg en de (maak) industrie.

– Dit komt omdat er een grote variatie is op de manier waarop Lean in de praktijk wordt gebracht, hoe de omstandigheden zijn en welke beroepsgroepen betrokken zijn. Sommige werkplekken worden uitgerold met een volledig Lean concept, terwijl anderen tevreden zijn met de implementatie van apparatuur / gereedschappen, zegt Anna-Carin Fagerlind Stahl, MD, een van de onderzoekers achter de studie. (helaas alleen in het Zweeds)

Een van de basisprincipes van lean productie, die werd ontwikkeld in de fabrieken van Toyota in de jaren ’80, is het identificeren en meten van de workflow om bijvoorbeeld onnodige stappen te elimineren, waardoor de productie efficiënter verloopt.

Het rapport van Arbetsmiljöverket toont aan de ene kant aan dat werken in ploegdienst problemen op kan lossen in ploegen met meerdere disciplines, en tevens kan leiden tot verbetering van de fysieke en psychosociale werkomgeving.

Aan de andere kant is er een risico dat het werk van “just-in-time”, een centraal begrip binnen de Lean productie, zoals reducering van vertragingen en afval, kan leiden tot verminderde autonomie, minder variatie in werk en minder kansen van herstel voor de werknemers.

Studies in de (maak) industrie tonen tevens aan dat vrouwen minder mogelijkheden krijgen om deel te nemen aan het verbeteringsproces, in vergelijking met mannen.

– Er wordt vaak gezegd dat Lean automatisch leidt tot verbeteringen op de werkplek. Uit onze evaluatie blijkt dat hier geen onderbouwing voor is, zegt Anna-Carin Fagerlind Stahl. –

Volgens de onderzoekers is de focus van Lean namelijk : productie, werkzaamheden en organisatie – niet het individu.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder