Voor veel werknemers is een stop bij de koffieautomaat op het werk een natuurlijk begin van de werkdag. Nu blijkt uit onderzoek dat gematigde hoeveelheden koffie zelfs kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten en diabetes type 2. En de beste koffie is gewone, eerlijk gezette koffie.
– Twee tot vijf kopjes per dag is de optimale hoeveelheid voor het hart. “Maar deze resultaten zijn afkomstig van observationele studies, dus we kunnen er niet zeker van zijn dat het echt koffie is die bescherming biedt,” zegt Susanna Larsson, onderzoeker voedingsepidemiologie aan het Karolinska Institutet in Zweden, die verschillende studies heeft uitgevoerd naar het verband tussen koffie en verschillende ziekten.
Traditioneel gezette koffie is het beste voor de gezondheid – vooral omdat het de lipide verhogende stoffen mist die in gekookte koffie zitten.
– “Lattes bestaan voornamelijk uit melk, dus het is meer een melkdrank dan een koffiedrank,” zegt Susanna Larsson.
Toevoegingen zoals melk en suiker kunnen ook een rol spelen.
– “Ik heb dit zelf niet onderzocht, maar er zijn onderzoeken die aantonen dat melkeiwitten zich kunnen binden aan stoffen in koffie. Het lijkt echter onduidelijk of dit positief of negatief is.
Genetica is belangrijk
Koffie is omgeven door vele mythes en misvattingen. Er is eerder gezegd dat koffie maagzweren veroorzaakt en het risico op keelkanker kan verhogen, maar deze beweringen worden niet ondersteund door huidig onderzoek.
– “Voor keelkanker zijn hete dranken waarschijnlijk schadelijker dan specifieke koffie,” zegt Susanna Larsson. Voor mensen die moeite hebben met slapen nadat ze laat op de dag koffie hebben gedronken, kan genetica een rol spelen.
– Onze genetica bepaalt hoe snel we cafeïne afbreken. Sommige mensen raken de helft van de cafeïne al na een paar uur kwijt, terwijl het bij anderen wel vier keer zo lang kan duren.
Volgens Susanna Larsson is er geen bepaalde brand- of bereidingsmethode voor koffie die bijzonder gunstig is bij het voorkomen van ziektes zoals diabetes type 2. Het is echter mogelijk dat cafeïne een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van ziekten zoals diabetes type 1.
– Het is echter mogelijk dat cafeïne het actieve ingrediënt is dat het risico op deze ziekte vermindert.
FEITEN: Waar en onwaar over koffie
- Koffie verlaagt het risico op diabetes type 2 – WAAR.
- Koffie verlaagt het risico op dementie en de ziekte van Alzheimer – FOUT. Studies tonen slechts zwakke associaties aan.
- Koffie veroorzaakt maagzweren – FOUT.
- Cafeïnevrije koffie is beter voor het lichaam – MOGELIJK.
- Koffie kan je nerveus maken – WAAR, maar alleen als je niet gewend bent om koffie te drinken.
- Koffie zorgt voor een betere spieropbouw – FOUT, het verhoogt de prestaties, maar minimaal.
- Cafeïne is een drug – WAAR, het is verslavend en veroorzaakt ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn.
- Eén kopje per dag is genoeg – FOUT, hoeveel is individueel bepalend
Vertaald uit het Zweeds door Henk Stuiver
0 reacties