Kapsters en Kappers leven best gevaarlijk – astma, eczeem, maar ook kanker en ergonomische klachten liggen op de loer en komen veel voor onder de beroepsgroep.

Dit zegt Katrin Dierschke, geneeskundige verbonden aan het Arbets- en Miljömedicin te Lund. Zes op de 10 kappers stoppen binnen 8 jaar volgens de Lund Universiteit. (Zweden)

Kappers maken namelijk gebruik van vele verschillende schadelijke stoffen:

– Bleekmiddel, welke allergieën kan veroorzaken aan zowel de luchtwegen als de huid
– Permanent en fixeringsvloeistoffen met watertofperoxide, welke de luchtwegen en huid irriteren
– Haarverfproducten met aminoverbindingen, welke buiten dat deze erg kunnen stinken, zowel allergieën- als kanker kunnen veroorzaken. Een studie van het Karolinska Institutet (Zweden) heeft aangetoond dat 120 van de 122 soorten haarverf zeer sterke allergie veroorzakende middelen bevatten.

“Vele kapsters en kappers krijgen de hierboven genoemde klachten en moeten het beroep vaarwel zeggen. Slechts 40% is na 8 jaar nog werkzaam in de branche volgens de stelling van één van onze doctorandi” zegt Katrin Dierschke.

Zij geeft aan dat heel veel klachten kunnen worden voorkomen of worden verminderd door meer kennis te vergaren van chemische verbindingen en hoe er veilig mee te werken en verder hoe en op welke wijze verbeteringen aangebracht kunnen worden in de werkomgeving.

“Het is altijd triest om tegen een patiënt te zeggen om te stoppen met de huidige werkzaamheden en om te zoeken naar een ander beroep.

Zelfs shampoo, welke de minst schadelijke zou moeten zijn in dit verband, kan eczeem veroorzaken door het vele contact met water waardoor de huid uitdroogt.

“Kapsters en Kappers zouden in de meeste gevallen handschoenen moeten dragen” zegt Ulf Bergendorf, specialist werk & hygiëne en tevens verbonden aan het Arbets- en Miljömedicin te Lund.

Hij geeft tevens aan dat het een algemeen probleem is dat deze producten niet op dezelfde wijze als andere chemische producten worden geleverd waarbij een inhoudsverklaring verplicht is.

Het is wel iets beter geworden in Zweden. Het gehalte van waterstofperoxide is in vele producten verminderd en er zijn tegenwoordig ook bleekmiddelen in bolletjes of pastavorm welke niet verstuiven zoals bleekmiddelen in poedervorm.

“Het is een stap in de goede richting, maar wat ook belangrijk is, is de vraag hoe de kapsters en kappers met de producten omgaan en deze (voor)bereiden. Verder is een goede ventilatie – en misschien zelfs afzuiging – van belang.” zegt Ulf Bergendorf.

Er is een constante toestroom van kapsters en kappers met allerlei allergieën in de gezondheidszorg in Zweden, waar wordt geschat dat zeker 30% ademhalingsproblemen hebben zoals hoesten en / of astma gerelateerde symptomen.

Kapster Mia Ulander heeft en eczeem en astma. Zij heeft ruim 30 jaar als kapster gewerkt.

“De werkomgeving is op vele plaatsen schandalig – omdat de meeste ruimten worden gehuurd hebben wij geen inspraak met betrekking tot de inrichting e.d.”

Ruim 75% van de 24.000 kapsters en kappers zijn zelfstandig ondernemer. Ted Gemzell, voorzitter van de Kappers Brancheorganisatie Frisörtagerna, is niet blij dat het kappersvak als risico vak wordt bestempeld.

“Het is logisch dat er kapsters en kappers stoppen met hun werk omdat zij de lichamelijke belasting niet langer aankunnen, maar er zijn ook andere redenen waarom er vroegtijdig wordt gestopt, zoals marktomstandigheden – conjunctuur en dergelijke.”

Werken met opgeheven armen geeft schouderklachten

In beroepen waar men veel werkt met de armen omhoog met een constante spierspanning kan impingement in de schouders ontstaan. Pezen en spierweefsel worden ingesloten, waardoor pijn en moeite met het bewegen van de schouder ontstaat.

Vaak is het gebied tussen de bovenkant van de bovenarm en schouderblad ontstoken. Veel van de problemen kunnen worden aangepakt door middel van fysiotherapie en krachttraining.

Ook acupunctuur en cortisone-injecties tegen deze ontstekingen kunnen helpen. In ernstige gevallen is er een operatie nodig, die wordt vaak gedaan door middel van een kijkoperatie.

Bron : Werken met opgeheven armen- Vårdguiden.- https://www.1177.se/


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder