BIJGEWERKT 30 JANUARI 2021 Gepubliceerd 30 JANUARI 2021 – vertaald uit het Zweeds

Een lopende studie heeft het kankerverwekkende formaldehyde ontdekt in haarproducten die worden gebruikt bij keratinebehandelingen (Keratine behandelingen worden vaak aangeboden als straightening behandeling om stug en pluizig haar weer steil te maken) . Hoewel formaldehyde vorig jaar in cosmetische producten werd verboden, zijn klanten nog steeds op zoek naar sterkere behandelingen.

  • Klanten vragen meerdere keren per maand of ik een verboden keratineproduct wil gebruiken. Ik zeg dan dat het niet goed is voor mijn gezondheid, maar dat willen ze toch, zegt Alma Björkman (kapster) en werkt met keratinebehandelingen.

Producten voor het glad maken van het haar, zoals Brazilian Blowout en Keratine, worden door mannen en vrouwen gebruikt. In 2011 waarschuwde het Medical Products Agency dat sommige van deze producten hoge niveaus van het kankerverwekkende gas formaldehyde afgeven. Uit een lopend onderzoek in de werkom-geving (kapperszaken) blijkt nu dat verschillende producten nog steeds formaldehyde uitstoten.

De behandeling wordt, door een crème in het vochtige haar, gedaan voordat het wordt gedroogd en glad gemaakt. Sommige producten geven echter bij verhitting formaldehyde af…….

Misleidende verpakking
Het kan moeilijk zijn om te weten of keratineproducten gevaarlijk zijn omdat formaldehyde meestal niet op het product staat vermeld.

  • Een van de monsters die ik van de crèmes heb genomen, gaf onmiddellijk resultaat. Er werd nergens aangegeven dat het product formaldehyde bevatte. Integendeel, er stond dat het een natuurlijk product was dat zacht is voor de huid en het haar, zegt Evana Amir Taher, arbeidshygiënist bij het Centrum voor Arbeids- en Milieu geneeskunde, die het onderzoek leidde.

Evana Amir Taher heeft de formaldehydegehalten in producten en in de lucht gemeten in drie kapsalons toen ze keratine-behandelingen uitvoerden. Alle hadden formaldehyde in de lucht, waarvan er één waarden had die de hygiënische grenswaarde van de Zweedse Arbeidsmilieuautoriteit overschreden.

  • Degenen die giftige producten gebruiken, weten het over het algemeen niet, zegt Evana Amir Taher.

Kankerverwekkend allergeen
In 2011 voerde het Medical Products Agency een onderzoek uit naar keratinebehandelingen en verbood producten met meer dan 0,2 procent formaldehyde. Vorig jaar was formaldehyde in alle cosmetica verboden.

De stof is allergeen en kan bij langdurige inademing verschillende soorten kanker en leukemie veroorzaken. Sommige kappers gebruiken keratineproducten meerdere keren per dag.

Online beschikbaarheid & import
Alma Björkman zegt dat ze een eerdere kapperszaak heeft verlaten waar giftige keratineproducten werden gebruikt die uit China werden geïmporteerd.

  • Ik heb vrij zware astma en voelde meteen dat ik ziek werd en uiteindelijk moest ik stoppen. Managers geven er meestal niet om, omdat ze zelf niet met deze producten werken, zegt Alma Björkman.

Verboden haarproducten worden niet verkocht in Zweden, maar worden geïmporteerd en kunnen online worden gekocht.

Ongereguleerde e-commerce

  • Een hele grote verantwoordelijkheid komt daardoor bij de consument terecht. Als je iets gaat kopen, of het nu elektronica of cosmetica is, moet je zelf uitzoeken of de website en het product betrouwbaar is, zegt Josefin Liljeteg, onderzoeker bij de Medical Products Agency.

De wetgeving over cosmetische producten houdt in dat producten alleen worden gecontroleerd als ze op de markt zijn.

  • Het is een algemene opvatting dat cosmetica die in Zweden en binnen de EU worden verkocht, net als medicijnen vooraf door de autoriteiten zijn goedgekeurd. In plaats daarvan worden ze gecontroleerd door een puntenstelsel wanneer ze al op de markt zijn.
  • Formaldehyde wordt helaas nog in veel industrieën gebruikt, ook naast cosmetica. Honderdduizenden worden tijdens hun werk, ook binnen de EU, aan formaldehyde blootgesteld, zegt Josefin Liljeteg.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder