Ongeveer een op de drie timmerlieden in Zweden vertoont tekenen van trillingsletsel aan hun handen. De verwondingen treffen ook jonge timmerlieden, volgens een nieuw proefschrift van de Universiteit van Lund.
Hoewel er regels en richtlijnen zijn om werknemers te beschermen tegen trillingsletsel en er technologie en gereedschappen zijn ontwikkeld, is het risico nog steeds hoog. Timmerlieden vormen een kwetsbare groep.
Eva Tekavec, een specialist in arbeids- en milieugeneeskunde en onderzoeker aan de Universiteit van Lund, staat achter het proefschrift, dat het letselbeeld onder timmerlieden en schilders vergelijkt. Elke derde timmerman had tekenen van aangetaste zenuwen in zijn handen.
– Timmerlieden zijn de grootste beroepsgroep die bij ons komt met problemen. Ze werken veel met trillend en slaand gereedschap. Dit is een probleem dat al heel lang bestaat en we werken al jaren aan preventie en toch komt er nog steeds een gestage stroom mensen naar ons toe.
Verwondingen die het gevolg kunnen zijn van trillingen zijn effecten op zenuwen, kleine bloedvaten in de vingers en sensorische receptoren in de huid. Veel voorkomende symptomen zijn gevoelloosheid en tintelingen in de vingers en handen, gevoelloosheid, verlies van fijne motoriek en gevoeligheid voor kou.
Als er eenmaal zenuwbeschadiging is opgetreden, kan deze niet meer genezen worden, dus het is belangrijk om de symptomen vroegtijdig te herkennen.
– Het kan beginnen met een klein ongemak bij het werken met gereedschap. Dan moet je er aandacht aan besteden.
Bedrijfsgezondheidsdiensten en medische zorg spelen een belangrijke rol bij het vroegtijdig herkennen van symptomen. Zowel de eerstelijnszorg als de gespecialiseerde zorg moet beter worden in het begrijpen van symptomen, waar ze aan te wijten kunnen zijn en hoe ze behandeld moeten worden.
Er zijn duidelijke regels voor het werken met trillende en opvallende hulpmiddelen, waaronder medische controles en follow-up. Eva Tekavec denkt ook dat de kennis en het bewustzijn onder grotere bedrijven lijkt te zijn toegenomen, maar een probleem is het bereiken van kleinere aannemers en uitzendkrachten. Daarnaast worden medische controles soms niet goed uitgevoerd of niet opgevolgd zoals zou moeten.
Maar er zijn meer veranderingen nodig om de huidige situatie te verbeteren. Een voorbeeld dat Eva Tekavec naar voren bracht, is dat individuele gevoeligheid deel moet uitmaken van de risicobeoordeling. Sommigen lopen meer kans om gewond te raken dan anderen en daar moet men zich bewust van zijn.
– Een werknemer met diabetes is bijvoorbeeld bijzonder kwetsbaar voor zenuwschade.
Er zijn ook betere regels en grenswaarden nodig. De huidige zijn volgens Eva Tekavec niet toereikend.
– “Binnen een paar jaar komt er een nieuwe norm voor hoe je moet meten en berekenen. De huidige norm dekt niet alles. Slaggereedschap zoals moeraanzetters en boren, of hoogfrequent vibrerend gereedschap zoals dat in de tandheelkunde en podologie wordt gebruikt, valt er bijvoorbeeld niet onder. Maar we weten dat deze ook schadelijk kunnen zijn.
De technologie moet ook evolueren.
– Het belangrijkste is om de hoeveelheid trillingen van de gereedschappen te verminderen. Er zijn technische oplossingen en ik denk dat er in de toekomst veel ontwikkelingen op de markt zullen zijn.
0 reacties