glazenwassers niet aangelijnd

Bewust onbekwaam? Niet aangelijnd op hoogte en smartphone gebruik in de het verkeer.

Onuitroeibaar? Niet aangelijnd op hoogte en veelvuldig smartphonegebruik in het verkeer. Met zekere regelmaat valt er weer eens iemand, niet aangelijnd, van een gebouw, een steiger, uit een hoogwerker en overleeft het niet.

Hetzelfde geldt voor smartphonegebruik in de auto, aan het appen, bellen of gamen in de auto terwijl men deze aan het besturen is. De schattingen lopen uiteen maar deze gewoontes leveren jaarlijks zeker enkele tientallen doden en honderden gewonden meer op.

Veel mensen denken nog steeds ‘dat overkomt mij niet’ terwijl zij zich wel degelijk bewust zijn van de mogelijke gevaren. Waarom dan toch niet aanlijnen en wel smartphonegebruik in het verkeer?

Bij navraag zijn meest gehoorde verklaringen ‘heb er niet aan gedacht’, ‘ik weet het ik weet het….’, ‘is aanlijnen verplicht dan? ‘, ‘ik keek alleen maar even wie er had gebeld of geappt’ of ‘ik let wel goed op!’. Deze (vaak) onbewust bekwame mensen gedragen zich als bewust onbekwaam.

Wat is er aan te doen? Appelleren aan hun verantwoordelijkheden naar hun zelf en naar hun omgeving, familie en medemensen? Zeker is dat hier veel meer aan voorlichting moet worden gedaan.

In geval van het verplicht aanlijnen op hoogte meer voorlichting naar de specifieke branches zoals glazenwassers, kraanmachinisten, uitvoerders, opzichters, maar ook vastgoedeigenaren en uiteraard de werkgeversorganisaties.

Wat het gebruik van smartphones in de auto betreft, de voorlichtingscampagnes zijn er al jaren. Het beeld op de weg veranderd echter weinig, het lijkt juist toe te nemen.

En eigenlijk is de oplossing heel simpel, zodra de smartphone zich sneller dan 20 km per uur voortbeweegt wordt de connectie verbroken. Alleen die personen en partijen welke de smartphone voor het uitoefenen van hun functie echt nodig hebben, krijgen dispensatie.

Meer weten over:

onbewust onbekwaam
bewust onbekwaam
bewust bekwaam
onbewust bekwaam
Bewust en onbewust bekwaam

Neem dan een kijkje op: ik leer in beelden – maslow –


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder